Χαρδαλιάς για “Ιανό”: Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αποφύγετε τις μετακινήσεις – Όλες οι οδηγίες

Σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες των έξι περιοχών που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία “Ιανός” θα έχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς όπως ο ίδιος ανέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η σύσκεψη αυτή γίνεται ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός θα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. “Είναι μία δύσκολη κατάσταση, ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερα στοιχεία. Ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στη χώρα από το 1995, όμως δείχνει ότι όσο σπάνιο κι αν ήταν, θα εντατικοποιηθεί η παρουσία του λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έχει μια αξία σ’ αυτά τα ζητήματα να υπάρχει μία αμεσότητα και ένα ξεκάθαρο μνημόνιο ενεργειών ώστε να μην ερχόμαστε την επόμενη να υπάρχουν δικαιολογίες τι έγινε και τι δεν έγινε”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τέθηκαν σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οι Περιφερειακές Ενότητες του Ηλείας, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, της Ιθάκης, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Μέχρι το βράδυ, όπως είπε ο υφυπουργός, θα υπάρχει και σαφής εικόνα για Κόρινθο και Αττική, όπου αναμένεται το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας. Παράλληλα, επανέλαβε τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε παρόμοιες περιπτώσεις: -Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.

“Έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι πέρα από τις δυνάμεις τους μπορούν να τα καταφέρουν” υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός θα είναι παντού.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ