Αβραμόπουλος: Δεν θα οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο

Αβραμόπουλος: Δεν θα οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο

«Όταν ήμουν 19 ετών στο πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη έπρεπε να ανανεώσω το διαβατήριό μου στο Λονδίνο γιατί είχε γεμίσει από τις σφραγίδες. Αυτό είναι μια κατάκτηση σήμερα» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες έκανε προσωπικές αναφορές πολλές φορές .

Ο Έλληνας υπουργός που είναι προτεινόμενος ως Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ανέπτυξε τις προτεραιότητές του σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ε.Ε και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ζητήματα παροχής ασύλου.

Ο κ.Αβραμόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών, την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην παροχή ασύλου, τη χρήση νέων τεχνολογιών στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, την ενίσχυση της Frontex, καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ».

Στην έναρξη της ομιλίας του δήλωσε περήφανος για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει και τόνισε ότι γνωρίζει την ευθύνη της θέσης του: «Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητος ένας αυστηρότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  «Ο σκοπός μας δεν είναι φυσικά να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο. H ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωση. H Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει μόνο όσο ενθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και των προσώπων.  Πρέπει όμως να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών και να εξασφαλίσουμε πως το έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη κοινής προσπάθειας της Ε.Ε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι εξίσου αναγκαία για την επίτευξη του στόχου και η ανάγκη παροχής βοήθειας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και επανέλαβε πως σε περίπτωση που λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου θα συνεργαστεί τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων που θα κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων θα συνεδριάσει στις 9 Οκτωβρίου. Η ψηφοφορία της Ολομέλειας θα συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

“Βέτο” για τον Αβραμόπουλο από Ιταλίδα ευρωβουλευτή του ψηφοδελτίου του Τσίπρα

Για τη φωτογραφία με το όπλο ρωτήθηκε ο Αβραμόπουλος

Η ερώτηση της Σπινέλι στον Αβραμόπουλο για τη μετανάστευση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ