Αποκλειστικές εικόνες: H γαλλική φρεγάτα “FS PROVENCE” εν πλω στο Αιγαίο

Η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε τις κοινές ασκήσεις με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Τη Δευτέρα το πρωί, η φρεγάτα “FS PROVENCE” κλάσης FREMM, έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά, όπου έδεσε το πρωί της Πέμπτης.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

 Στα νερά του Αιγαίου, μαζί με την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, πραγματοποιούν από κοινού ασκήσεις κατά τον πλου με τελικό προορισμό την Τουλόν της Γαλλίας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, χθες Τρίτη, ταυτόχρονα με την συνεργασία των φρεγατών PROVENCE – ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ακόμη μία δυνατή συνεργασία έλαβε χώρα, αυτή τη φορά νότια της Κρήτης, με γαλλικά Rafale της δύναμης του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle.

Πραγματοποίησαν επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού (air refueling)  με ένα ιπτάμενο τάνκερ  Α330 MRTT, Phenix,  παρόμοιο με αυτό που πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη άσκηση στο Αιγαίο, με 4 γαλλικά Rafale και ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5 Mk2.

Φρεγάτα

H άσκηση ΣΚΥΡΟΣ 2021 αποτέλεσε το πρώτο ισχυρό βήμα εμβάθυνσης της Ελληνο – Γαλλικής αμυντικής συνεργασίας μέσα από την εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων, που διεξήχθησαν ημέρα και νύχτα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Η φρεγάτα, κλάσης FREMM, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 26 Ιανουαρίου, οπότε και έδεσε για λίγο ανοιχτά της Αστυπάλαιας, με το πλήρωμα να αποδίδει τιμές στο μνημείο του Γάλλου Ναυάρχου Hippolyte Bisson, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα το 1827, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης για την πάταξη της πειρατείας στο Αιγαίο. Όταν τον Νοέμβρη του 1827 περικύκλωσαν το πλοίο του πειρατές, προτίμησε να πυρπολήσει τα αμπάρια με την πυρίτιδα που είχε και να ανατιναχτεί παρά να παραδοθεί στον εχθρό.

 

Οι κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης Πολεμικών Πλοίων και Μαχητικών Αεροσκαφών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Φρεγάτας FS PROVENCE, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ακαι τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ