H γαλλική φρεγάτα “FS Provence” … φέρνει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle – ΦΩΤΟ

Τι ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα πάνω από τη γαλλική φρεγάτα που βρίσκεται στον Πειραιά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές που μεταδώσαμε στο enikos.gr για το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ανακοίνωσε πάνω από την γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE ότι τον Μάρτιο έρχεται στην Ελλάδα η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικό.

Όπως ανέφερε ο Πρέσβης «είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι οι γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις, που πλαισιώνουν το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, θα είναι παρούσες στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδομάδες, πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο. Μια θαυμάσια ευκαιρία για κοινές ασκήσεις με το ελληνικό στράτευμα. Αλλά, επίσης, στα δικά μου μάτια αυτό επιβεβαιώνει και τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επισκέφθηκαν την Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού FS PROVENCE, η οποία κατέπλευσε στον λιμένα Πειραιά την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και θα παραμείνει σε αυτό μέχρι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης της Α.Ε. του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave και του Κυβερνήτη αυτής Πλοιάρχου  Nicolas Vanderbrouck.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την αποστολή και τις δυνατότητες της Φρεγάτας, καθώς και ξενάγηση στους χώρους της.

Μετά τον απόπλου του πλοίου από τον λιμένα του Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης Πολεμικών Πλοίων και Μαχητικών Αεροσκαφών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Φρεγάτας FS PROVENCE, στο πλαίσιο της εφαρμογής των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Η φρεγάτα, κλάσης FREMM, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 26 Ιανουαρίου, οπότε και έδεσε για λίγο ανοιχτά της Αστυπάλαιας, με το πλήρωμα να αποδίδει τιμές στο μνημείο του Γάλλου Ναυάρχου Hippolyte Bisson, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα το 1827, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης για την πάταξη της πειρατείας στο Αιγαίο. Όταν τον Νοέμβρη του 1827 περικύκλωσαν το πλοίο του πειρατές, προτίμησε να πυρπολήσει τα αμπάρια με την πυρίτιδα που είχε και να ανατιναχτεί παρά να παραδοθεί στον εχθρό.

«Τους ισχυρούς αυτούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας, εδώ και 200 χρόνια, προέβαλε και η φρεγάτα “Provence” με την επίσκεψή της στην Αστυπάλαια πριν από δύο μέρες, ώστε να μπορέσει το πλήρωμα του πλοίου να τιμήσει τον Ιππόλυτο Μπισσόν (Hippolyte Bisson), Αξιωματικό του Γαλλικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε εκεί τη ζωή του, το 1827, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του, για να προσθέσει:

«Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να υπογραμμίσω ότι η Άσκηση Συνεργασίας της Φρεγάτας “Provance” με πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στην περαιτέρω ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ