Αποκλειστικές εικόνες: Έπαρση της σημαίας στην ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε στην έπαρση της σημαίας, στην ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, η ναυπήγηση της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η 1η Σεπτεμβρίου 2022 είναι για δύο λόγους σημαντική για το Πολεμικό Ναυτικό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρώτος διότι πέρασε από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) το σχέδιο διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ο δεύτερος διότι λίγες ώρες μετά πραγματοποιήθηκε έπαρση της Σημαίας στην πλώρη της «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η παραλαβή της 7ης Πυραυλακάτου – ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, του Πολεμικού Ναυτικού.

Στις αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το enikos.gr βλέπετε να κυματίζει η γαλανόλευκη – και πιο συγκεκριμένα η σημαία του Στρατού Ξηράς, που κυματίζει όποτε ένα Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε λιμάνι.

ΤΠΚ 7 «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»
ΤΠΚ 7 «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»
Φέρει το όνομα του πεσόντα – ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου

Η έπαρση πραγματοποιήθηκε πριν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεφθεί τα ναυπηγεία, τα οποία πλέον μπαίνουν στην φάση της οριστικής αναγέννησης.

Αυτή τη στιγμή, στα ναυπηγεία οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το σύνολο σχεδόν των εργασιών, με την καθυστέρηση στην παραλαβή της να έχει να κάνει αποκλειστικά με την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος Exocet, που ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα για να εγκατασταθεί.

Όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές εικόνες που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, η ΤΠΚ 7 ΒΛΑΧΑΚΟΣ, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Έχουν εγκατασταθεί τα υπόλοιπα οπλικά της συστήματα καθώς τα ραντάρ επί των οποίων γίνονται συνεχείς δοκιμές. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των μηχανών και πλέον ετοιμάζεται γι’ ακόμη έναν δοκιμαστικό πλου, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία και των δεύτερων μηχανών.

Οι εργαζόμενοι, που έφτασαν ακόμη και τους 32 μήνες απλήρωτοι, έβαζαν εδώ και χρόνια πλάτη ώστε το ναυπηγείο να μην βάλει λουκέτο, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον ακόμη και από την διαβίωσή τους.

Πλέον, στο πλοίο βρίσκονται ήδη στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία κάνουν συνεχείς ελέγχους και διορθώσεις, ώστε μες στους επόμενους μήνες να παραληφθεί η 7η πυραυλάκατος Super Vita, κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, που θα φέρει το όνομα του πεσόντα – ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην Βουλή κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι πιθανό να χρειαστεί μία τελευταία τρίμηνη παράταση στην χρηματοδότηση της ναυπήγησης ώστε το αργότερο τον Φεβρουάριο να παραληφθεί η 7η Πυραυλάκατος.

Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα ενισχύει σημαντικά τόσο την Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς περιλαμβάνει:

▪ Άμεση επένδυση 170 εκατ. Δολαρίων.

▪ Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600).

▪ Οφειλές & αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.

▪ Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.

▪ Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

▪ Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

Με βάση τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ο αμοιβαία επωφελής χαρακτήρας της Συμφωνίας και η αδιαμφισβήτητη ώθηση που θα δώσει στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κατά την χθεσινή επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός επιθεώρησε την ΤΠΚ 7- Πυραυλάκατο «Βλαχάκος» η οποία κατασκευάζεται στα Ναυπηγεία και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του πλοίου. Επισκέφθηκε, επίσης, τις νέες κλίνες και τις εγκαταστάσεις για την προκατασκευή τομών.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Β’ Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Β’ Δυτικής Αττικής Θανάσης Μπούρας και ο βουλευτής της ΝΔ Β’ Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος. Παρών ήταν, επίσης, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ