Αναβάλλεται η αγορά των αμφίβιων AAV-7 από τις ΗΠΑ – Προτεραιότητα σε ελικόπτερα

Η προτεραιοποίηση των προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έφερε από το ΓΕΕΘΑ την απόφαση να κατέβει στη σχετική λίστα η προμήθεια των αμφίβιων AAV-7 από τις ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα από τα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που σε συνεργασία με τις ΗΠΑ φαινόταν ως «ολοκληρωμένο» έρχεται να κατέβει ως προτεραιότητα στη σχετική λίστα, δίνοντας χώρο σε άλλα προγράμματα.

Η προμήθεια των 76 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού AAV-7, που θα εξόπλιζαν τους πεζοναύτες μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr.

Τα περίπου 260 εκατ. που απαιτούντο για την προμήθεια ως μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, μαζί με ανταλλακτικά για 15 χρόνια και εν συνεχή υποστήριξη ως το 2027, θεωρείται ότι δεν περισσεύουν αυτή τη στιγμή και δίδεται μεγαλύτερη σημασία στο πρόγραμμα προμήθειας των συνολικά 35 ελικοπτέρων Black Ηawk για την Αεροπορία Στρατού, που αναμένεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση από τη ΓΔΑΕΕ έως το τέλος Μαρτίου.

Μπορεί οι ΗΠΑ να πρότειναν χρηματοδότηση μέσω FMF (Foreign Military Finance), όμως ξανά διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση δημοσιονομικός χώρος.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, έχοντας πλήρη γνώση του πεδίου και των αναγκών άμεσης μετακίνησης των Ειδικών Δυνάμεων σε νησιά με γρήγορα μέσα, φέρεται να εισηγήθηκε να πέσει το βάρος στην παρούσα φάση στην προμήθεια των ελικοπτέρων και αργότερα, όταν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος να ξανασυζητηθεί η προμήθεια των αμφίβιων AAV-7.

Η απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Κι αυτό διότι οι πεζοναύτες χρησιμοποιούν για αποβάσεις τα ΑΒΑΚ, που χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η προμήθεια των AAV-7 θα προσέφεραν μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στους επιβαίνοντες ενώ με το πυροβόλο των 0.50 ιντσών και το βομβιδοβόλο των 40mm θα μπορούσαν να παράσχουν κάλυψη κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει έως 25 Πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους. Επιχειρησιακά – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι Αμερικανοί, τα AAV-7 θα χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση για την ασφαλή απόβαση στην ακτή.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι ματαιώνεται το πρόγραμμα προμήθειας των AAV-7 όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το enikos.gr. Ωστόσο, αφήνουν ένα ανοιχτό ενδεχόμενο να γίνει τελικά η παραγγελία αν στο μεταξύ επανέλθουν οι ΗΠΑ με βελτιωμένη προσφορά, για παράδειγμα στο μισό της τιμής.

Πάντως, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη προτεραιότητα που δίδεται είναι στην θωράκιση των νησιών με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και στην απόκτηση μέσων που θα μπορούν να μετακινούν ταχύτερα τα στρατεύματα όπου απαιτείται ανάγκη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ