Αλέξης Τσίπρας: «Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» – Η συγκίνηση για την παραίτησή του

Τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά την οδυνηρή ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ο ίδιος να είναι υποψήφιος.

Παραιτείται από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας – «Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία»

Ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτες δηλώσεις που έκανε στο Ζάππειο, μετά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου σε διευρυμένη μορφή στην Κουμουνδούρου, τόνισε ότι «είναι κάποιες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, να σταθείς απέναντι στην ιστορία. Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ, να αποφασίζω με ψυχραιμία. Αυτό έκανα για τρία 24ωρα». Υπενθύμισε την δήλωση που έκανε ο ίδιος το βράδυ των εκλογών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και υπάρχει ανάγκη «να ανοίξουμε έναν άλλον κύκλο».

Έκανε λόγο για δύσκολες και γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται και για την ανάγκη «να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, που να μπορέσει να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας». «Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν προφανώς και εμένα. Πρώτο μάλιστα εμένα, που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει», είπε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εποχή που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην ηλικία των 34 ετών. «Το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά και συναρπαστικό», τόνισε και σημείωσε πως «ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε σε ιστορικές στιγμές» και ότι ο ίδιος είχε την τύχη «να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία πορεία, στην οποία κάθε ημέρα ήταν μία ημέρα μάχης, ενώ έκανε λόγο για «πιέσεις και εκβιασμούς από ισχυρές δυνάμεις έξω από την χώρα που έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα». Ειδική αναφορά έκανε στην έξοδο από τα μνημόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, που είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις, τραύματα και φθορά, τόνισε και πρόσθεσε πως «ήταν ένα ταξίδι, που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει η νέα αρχή του νέου κύκλου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η λαϊκή εντολή ήταν διπλή, είπε και διευκρίνισε: ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση. «Να αναδιοργανωθούμε άμεσα, να μην επιτρέψουμε  να χαθεί ούτε μία ημέρα» είπε και υπογράμμισε πως προτεραιότητα αποτελεί η βαθιά ανανέωση και η επανίδρυση. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα», τόνισε.

«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά», τόνισε και ανέφερε ότι είναι συγκινημένος καθώς η απόφαση αυτή έχει ένα στοιχείο οδύνης και για τον ίδιο. Έχει όμως και ένα στοιχείο ακόμα, είπε, «να αναδείξω ότι στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός χωρίς αξιώματα». Δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους και να τους αισθάνομαι δίπλα μου. Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα, είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει».

Απευθύνθηκε και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σημειώνοντας πως ξέρει ότι κάποιοι θα στεναχωρηθούν και κάποιοι θα χαρούν, προειδοποιώντας ότι «τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανένα, ό,τι και αν ψήφισε». «Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ