Ακραία πρόκληση των Τούρκων με ελικόπτερο ανάμεσα σε Χίο–Λέσβο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ακραία πρόκληση ωμής αμφισβήτησης του ελληνικού FIR τα ξημερώματα από την Τουρκία.

Ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε επιχείρηση διάσωσης ασθενούς από εμπορικό πλοίο σημαίας Μάλτας στις 3 τα ξημερώματα, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από Λέσβο και Χίο. Μπορεί το πλοίο να έπλεε σε διεθνή ύδατα ωστόσο, την ευθύνη διενέργειας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης έχουν αποκλειστικά οι ελληνικές αρχές και δη το Λιμενικό Σώμα, δεδομένου ότι βρίσκονται εντός ελληνικού FIR.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr από Έλληνες Αξιωματικούς των ανάλογων Αρχών και υπηρεσιών, στις 3 τα ξημερώματα εισήλθε στο ελληνικό FIR ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής. Ο καπετάνιος του φορτηγού εμπορικού πλοίου με σημαία Μάλτας ειδοποίησε απευθείας τις Τουρκικές Αρχές για την ύπαρξη ασθενούς με καρδιακό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr επρόκειτο για Τούρκο ναύτη.

Το Λιμενικό, μόλις αντιλήφθηκε την είσοδο του τουρκικού ελικοπτέρου καλούσε συνεχώς στον ασύρματο το καπετάνιο του πλοίου, οποίος δεν απαντούσε. Το ίδιο έγινε και στον ασύρματο του ελικοπτέρου.

Τελικά, περίπου 1 ώρα αργότερα ο καπετάνιος του πλοίο απάντησε στις κλήσεις του Λιμενικού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα συνέβησαν μόλις λίγες ώρες πριν την συνάντηση Δένδια – Ερντογάν στην Άγκυρα, με την Τουρκία να προβάλει ωμά τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο βάσει του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Για την ακραία πρόκληση ήδη έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών, που χειρίζεται την υπόθεση ενώ το Λιμενικό έχει καλέσει σε εξηγήσεις τον Καπετάνιο του πλοίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ