Άκης: Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα

Άκης: Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα

Σήμερα θα συνεχιστεί η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου με ερωτήσεις των συνηγόρων και της έδρας για την πολύκροτη υπόθεση με τις «μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κατά τη χθεσινή του απολογία ο πρώην υπουργός αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί και ουσιαστικά δεν έδωσε καμία απάντηση για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Συνέχισε ουσιαστικά την υπερασπιστική γραμμή που έχει επιλέξει από την αρχή της δίκης καταγγέλλοντας το κατηγορητήριο. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος «έδειξε» για τις offshore και το «μαύρο» χρήμα τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα και τον αποκάλεσε ψυχικά άρρωστο.

Έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του. Υποστήριξε ότι η αυτή ξεκίνησε το 2010 από τους «προσκυνητές» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπαναδρέου για να στηθεί αυτή η ιστορία.

«Υπήρχε σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με τις δικές μας απόψεις και αυτό τους ανησυχούσε πολύ. Έτσι κάποιοι εμπνεύσθηκαν την εξόντωσή μου, την εξόντωση του εσωκομματικού αντιπάλου με πολιτικές διώξεις. Συγκροτήθηκε ένα μέτωπο που μας κατεδάφισε», πρόσθεσε σχετικά.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η επιτροπή πληροφοριών του ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Μπόλαρης έστησαν όλη αυτή τη σκευωρία κάτω από τις εντολές του Γιώργου Παπανδρέου μέσω της δικής του ειδικής υπηρεσίας. “Αναμείχθηκε μάλιστα και η ΕΥΠ και συνεργάσθηκε με την υπηρεσία του Προέδρου. Να δείτε μέχρι πού έφτασαν για να με εξοντώσουν», τόνισε.

«Ξαφνικά έρχονται κάποιοι τυχάρπαστοι και σου λένε ότι έχεις δωροδοκηθεί. Είναι συγκλονιστικό για έναν άνθρωπο σαν και εμένα που ήμουν 40 χρόνια στην πολιτική να ακούγεται ότι έχω δωροδοκηθεί. Δεν έχω τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχω έμβασμα, δεν έχω ιδιοκτησία, δεν έχω τίποτα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κατά τον κατηγορούμενο, η προμήθεια των TOR M1 δεν έπρεπε να υπάρχει στη δικογραφία, αλλά «μας τη φόρτωσε ο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θεωρούσε ότι όλα ήταν ύποπτα. Δεν ήταν εύκολο για μια χώρα του ΝΑΤΟ να κάνει σύμβαση με τη Ρωσία. Αλλά είχαμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ξέρετε πόσες αερομαχίες είχαμε την ημέρα; Τα TOR M1 ήταν μια επιλογή αξιολογική, που υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, ήταν θέμα πολιτικό.

Έκανα δύο επισκέψεις στη Ρωσία, συνάντησα τον ίδιο τον Γέλτσιν και συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά και τη συνεργασία μας. Ήξεραν ότι οι Αμερικανοί θα “βάλουν τις φωνές”. Αλλά εγώ, με προσωπικές ενέργειες, εξομάλυνα το κλίμα. Ο Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ρώσους για τα συγκεκριμένα όπλα. Από εκεί και πέρα προχώρησε μια σταθερή συνεργασία με τους Ρώσους. Εμείς μεταφέραμε κρυφά στην Κύπρο δέκα κομμάτια για να την προστατέψουμε, όταν δεν πήγαν οι S300. Εμείς, με μια μυστική αποστολή, μεταφέραμε τους S300 στην Κρήτη. Ο Κληρίδης μας ευχαρίστησε. Η Κύπρος ήταν μέσα στον ενιαίο αμυντικό χώρο με τη Θράκη και το Αιγαίο. Ήταν η πολιτική, που ακολουθούσαμε από την εποχή του Αν. Παπανδρέου».

Έκκληση να αφήσει το δικαστήριο ελεύθερη τη σύζυγό του

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε έκπληκτος τόσο με την απόφαση της προανακριτικής επιτροπής να τον παραπέμψει όσο και με τη σύλληψή του. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία, όμως στάθηκε ιδιαίτερα στην κράτηση της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη κάνοντας λόγο για απάνθρωπη και εκβιαστική τακτική, τονίζοντας:

«Έβαλαν μέσα πρώτα τη γυναίκα μου και μετά την κόρη μου, μάνα τριών παιδιών. Αυτά δεν είναι λογικά, δεν είναι νόμιμα. Δεν τους έφτανα εγώ, αλλά ήθελαν και μια αθώα μάνα ενός ανήλικου επτάχρονου παιδιού. Αυτό είναι απάνθρωπο και εκβιαστικό. Δεν σου φτάνω εγώ που είμαι μέσα; Βάζεις και τη μάνα και το παιδί μας εξορία, 200 χιλιόμετρα μακριά; Η γυναίκα μου δε έχει σχέση με την υπόθεση, την φυλάκισαν στο όνομα της οικογενειακής ευθύνης γι’ αυτό πιστεύω υπάρχουν παρεμβάσεις».

Για τις off-shore ρωτήστε τον Ζήγρα

Όταν ήρθε η ώρα των ερωτήσεων από την έδρα ο πρόεδρος έθεσε το θέμα των off-shore εταιρειών, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανήκουν στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τότε ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε τον εξάδελφό του “ψυχικά άρρωστο” με αποτέλεσμα να υπάρξει ο εξής διάλογος.

Πρόεδρος: Πείτε μας λίγο για τις offshore κύριε κατηγορούμενε.

Α. Τσοχατζόπουλος: Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη.

Πρόεδρος: Ο κύριος Ζήγρας φαίνεται να είναι αλλά αυτός σας κατηγορεί…

Α. Τσοχατζόπουλος: Ούτε εγώ ούτε η κόρη μου έχουμε σχέση με τις εταιρίες. Εμένα προσωπικά δεν με αφορά καμία από αυτές, ούτε την κόρη μου ούτε τη γυναίκα μου.

Πρόεδρος: Πώς και γιατί ο κύριος Ζήγρας είναι τόσο λάβρος απέναντί σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Ο Νίκος Ζήγρας είναι βαριά άρρωστος, έχει υποστεί ψυχική ζημιά.

Ν. Ζήγρας: Εσύ είσαι βαριά άρρωστος!

Α. Τσοχατζόπουλος: Έχει ψυχική καταπίεση θέλει να βγει από τη φυλακή. Επειδή ήταν άρρωστος τον χειραγώγησε ο ανακριτής και τον έβαζε να λέει ο,τι ήθελε αυτός. Λυπάμαι γιατί τον κατέστρεψαν τον άνθρωπο και εδώ σταματάω, δεν θέλω να επεκταθώ.

Η κριτική στη Δικαιοσύνη

«Είχατε μια τάση να μένετε στα μικρά», είπε προς τους δικαστές ο Άκης Τσχατζόπουλος, ασκώντας κριτική για τη μη κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, κλήτευση που θα «οδηγούσε στην ουσία της υπόθεσης. Το δικαστήριο είναι εκτεθειμένο στην κοινή γνώμη», εκτίμησε. Ο ίδιος απευθύνθηκε μάλιστα στον πρόεδρο τόνισε ότι το δικαστήριο έχει απορρίψει σχεδόν όλα τα αιτήματά του, αιτήματα «σοβαρά, νομικά».

Σε αναφορά του στα της Δικαιοσύνης, και ειδικότερα σε εισαγγελείς πρωτοδικών, ο πρώην υπουργός μίλησε για «ομάδα δικαστικής και πολιτικής παρέμβασης» ενώ χαρακτήρισε πολλές από τις τρέχουσες πολιτικές διώξεις «πρωτοφανή εργαλεία» στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε πάντως συγκλονισμένος από την κατηγορία ότι «τα έχει πάρει». «Είναι συγκλονιστικό για έναν άνθρωπο σαν και εμένα, με σαράντα χρόνια στην πολιτική ζωή», είπε και πρόσθεσε ότι φρόντιζε πάντα να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Με αφορμή ερωτήσεις του προέδρου κ. Χρήστου Κατσιάνη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε:

«Δεν υπάρχει ΠAΣOK. Τα δυο μεγάλα κόμματα μαζεύουν τα κομμάτια τους, με τα απολειφάδια που τους έχουν μείνει. Ο Σαμαράς έχει και αυτός τις ευθύνες του, δεν βγήκε να διαφοροποιηθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «ο Βενιζέλος την πάτησε και έχω κάθε δικαίωμα να του ζητήσω να παραδεχθεί το λάθος του. Γιατί στέκονται εκεί τα υποβρύχια; Τόσοι υπουργοί πέρασαν ύστερα από μένα».

Για την περίοδο της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή είπε: «ήμασταν δημόσια θηράματα. Μας είχαν επιλέξει για να δείξουν ότι κάνουν κάθαρση».

«Εμένα προσωπικά, δεν με αφορά καμία από αυτές τις εταιρείες, ούτε τη γυναίκα μου, ούτε την κόρη μου», δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου για τις off shore.

«Ο Ματαντός (εκπρόσωπος της γερμανικής Ferrostaal) δεν με έχει δει ποτέ. Ο ίδιος ξέρει ότι ο Μπέλτσιος είναι αλλουνού άνθρωπος. Ο άνθρωπος (Μπέλτσιος) δεν το κρύβει, έχει σχέσεις με τους γερμανούς». «Είχα σχέσεις με τους Χαούν και Μύλενμπεκ (υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal). Η σχέση μου με την εταιρεία ήταν ξεκάθαρη. Περιμένατε ποτέ, ότι ο έλληνας ΥΕΘΑ θα έβλεπε ποτέ αυτούς τους ανθρώπους για λόγους άλλους πέραν των τυπικών;» υποστήριξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ