Αυτό είναι το βίντεο με τις δηλώσεις Αθανασίου που προκάλεσαν πολιτική θύελλα

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ με φόντο την υπόθεση Novartis μετά τις δηλώσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου στην ΕΡΤ. Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μίλησε στην εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ για το αν η παθητική δωροδοκία αποτελεί αδίκημα που τελείται κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

«Η παθητική δωροδοκία έχει κριθεί με σειρά αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού και συνεπώς υπόκειται σε αυτή την αποσβεστική προθεσμία» είπε ο κ. Αθανασίου, ενώ σημείωσε ότι κατά την άποψή του και την άποψη της ΝΔ “δεν πρέπει να υπάρχει καμία εύνοια προς τα πολιτικά πρόσωπα”.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε: «Η ερμηνευτική δήλωση (σ.σ.για το άρθρο 86 του Συντάγματος) δεν αναφέρει συγκεκριμένα αδικήματα αλλά από τη διατύπωσή της επαφίεται και πάλι στην κρίση των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να το κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια».

Σε αυτό το σημείο ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ “εάν η μίζα είναι στις αρμοδιότητες ή επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων”. «Μα δεν θα την έπαιρνε κάποιος την μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του δεν θα το έπαιρνε οποιοσδήποτε υπουργός σε οποιαδήποτε περίπτωση», απάντησε. Όμως ο δημοσιογράφος επέμεινε:”Είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων;” «Είναι στα καθήκοντά του», είπε ο κ. Αθανασίου, εννοώντας προφανώς ότι ανάγεται κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του. “Είναι στα καθήκοντα η μίζα;” σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Σε αυτή την απάντησή του κ. Αθανασίου σταματούσε και το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα, που δεν περιελάμβανε το σύνολο των δηλώσεών του, αναπαράχθηκε πολύ γρήγορα, ενώ σε αυτό βασίστηκε και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες πώς έγινε μια δωροδοκία. Είναι θέματα ουσίας που κρίνει το δικαστήριο. Οι συγκεκριμένες περιστάσεις όπως εμφανίζονται, χωρίς να έχουμε εμβαθύνει στη δικογραφία, είναι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων. Από εκεί και πέρα για κάθε αδίκημα αν είναι ή όχι στην ενάσκηση των καθηκόντων το κρίνουν τα αρμόδια συμβούλια» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ.

Μαξίμου για δηλώσεις Αθανασίου: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ανοικτά αν υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού

«Μετά τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τον σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis» επισημαίνεται από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνεται, «με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι “η μίζα είναι στα καθήκοντά του υπουργού” και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην Υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες».

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών» συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου, καταλήγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».ΝΔ κατά ΕΡΤ

Στο Μέγαρο Μαξίμου απάντησε η ΝΔ , κάνοντας λόγο για “κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης”. “Χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της ΝΔ” χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τη δημόσια τηλεόραση και με ανακοίνωσή της ασκεί σκληρή κριτική στην ΕΡΤ. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες».

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, φιλοξενείται μέρος των δηλώσεων Αθανασίου σε θέμα με τίτλο “Η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ