Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τις επιλογές της Αριστεράς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, έχει εισέλθει σε μία φάση πλήρους μετάλλαξης και απομάκρυνσης από πολιτικές θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν έχουν καμία σχέση με τις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη της κ. Αχτσιόγλου μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση της ομάδας της από το κόμμα.

Όπως είπε, «από την δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει δημόσια τοποθέτηση μέχρι να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας», ενώ τόνισε ότι η ίδια εξέφρασε τις διαφωνίες της εντός των οργάνων του κόμματος «με σκοπό αυτές να ληφθούν υπόψη για να υπάρχει κάποια αλλαγή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε σε μία διαλυτική κρίση με τις επιλογές που έκανε η ηγετική ομάδα και ο κύριος Κασσελάκης», δηλαδή «αυτή η μόνιμη θεωρία περί υπονομευτών και εσωτερικού εχθρού, μία αντίληψη που αντί να λαμβάνει υπόψη την πολιτική κριτική για το τι μπορεί να πηγαίνει λάθος φρόντιζε να δημιουργεί συνέχεια έναν αντίπαλο εσωτερικό τον οποίο και στοχοποιούσε με χυδαιότατες εκφράσεις. Όλα αυτά είναι φαινόμενα απαξίωσης και εκφυλισμού, τα οποία για εμάς δεν ήταν υπερασπίσιμα», εξήγησε.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σεβαστό και υπενθύμισε ότι ήταν η πρώτη που πήρε τηλέφωνο τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την νίκη του και του έδωσε συγχαρητήρια. Ωστόσο, υπήρχαν και επιφυλάξεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί, όπως είπε. «Δεν θέλω να πω πόσο έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι αρχικές επιφυλάξεις», γιατί δεν μίλησε πολιτικά την προεκλογική περίοδο, πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί δεν ανέλαβε κάποια θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις εσωκομματικές εκλογές, είπε: «Φανταστείτε να λάμβανα μία θέση, όπως τομεάρχης Οικονομικών ή Εργασιακών και την επομένη να άκουγα τον κ. Κασσελάκη να λέει αυτά τα ανήκουστα που είπε για τα εργασιακά στον ΣΕΒ. Να λέει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να κάνουν το ένα επιπλέον χιλιόμετρο, που χρειάζεται γιατί δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Πώς θα έπρεπε να τοποθετηθώ για το ζήτημα;», είπε στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου. «Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως πχ. της εργασίας που για εμάς είναι πυρηνικό ζήτημα. Έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις, θέσεις που δεν έχουν να κάνουν με τον προγραμματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που εμείς είχαμε υπηρετήσει και με το οποίο εκλεγήκαμε βουλευτές, θέσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σίγουρα με την Αριστερά, και μεταλλάσσονται τόσο γρήγορα. Αυτή η μεταστροφή είναι ακόμη πιο ανησυχητικό φαινόμενο», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή»

Ερωτηθείσα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να μην υπάρξει αποχώρηση της ομάδας της από το κόμμα, απάντησε πως: «ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών έκανε την πολιτική επιλογή της μη παρέμβασης, της ουδετερότητας. Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε πολύ δύσκολες στιγμές για την χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε πολλά μαζί και είναι μία πορεία που εγώ πάντα θα τιμώ. Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που υποχωρούν όλο αυτό διάστημα από τις γραμμές για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους -αν θέλετε όχι μόνο πολιτικού περιεχομένου αλλά και ύφους και ήθους πολιτικής, που για εμάς δεν είναι υπερασπίσιμα».

Τι είπε για τις «καρέκλες»

Απαντώντας στην κριτική Κασσελάκη στους αποχωρήσαντες ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες», απάντησε: «Είναι αντιφατικό. Αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποδεχόμασταν αυτές τις προνομιακές θέσεις που είπε ότι μας προσέφερε. Δεν θα πηγαίναμε εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ξεκινήσουμε από την αρχή μία άλλη προσπάθεια. Είναι βαθιά αντιφατικό αυτό που λέει. Εγώ είμαι χρόνια σ’ αυτόν τον χώρο απ’ όλες τις πιθανές πλευρές. Είναι κάπως ιδιαιτέρως προκλητικό ένας άνθρωπος που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος να λέει σε εμάς, που χρόνια διατελέσαμε εκεί, ότι το κάναμε για τις καρέκλες».

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε ερώτημα, γιατί δεν ανέλαβε θέση ευθύνης στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Αυτά τα περί ομάδας Αχτσιόγλου τα λέγατε εσείς, δεν τα είχαμε πει εμείς. Εγώ έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την νέα ΚΟ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί να δώσω τις πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». «Θα είμαι παρούσα στις μάχες αυτές», υπογράμμισε.

«Δεν θεωρώ ορθό, ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ αυτή που θα ηγηθώ της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ημών που αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνδέονταν συχνά το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα της νέας ΚΟ, ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα», εξήγησε στη συνέχεια η κ. Αχτσιόγλου.

Για τον νέο πολιτικό φορέα

Σχετικά με τον νέο πολιτικό φορέα, ανέφερε πως η δημιουργία του θέλει πάρα πολλή δουλειά, «είναι μία συλλογική διαδικασία που θα προκύψει από έντονες, επίπονες, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Θα ήταν εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τις εξελίξεις. Δεν θα είχε και σεβασμό στη συλλογική διαδικασία. (…). Τα περί του νέου φορέα, θα τα δούμε με τον νέο φορέα συνολικά. Είναι συλλογική διεργασία. Ως προς το όνομα οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα. Βάζουμε πια μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία, ζητήματα εργασίας στη νέα εποχή και νέες προκλήσεις, ζητήματα λειτουργίας του κράτους και οικονομίας, με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου. Όλα αυτά για να εκφράσουμε με έναν ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό τρόπο εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία για μια τέτοια σοβαρή έκφραση και μια τέτοια εκπροσώπηση της αντίθετης άποψης», κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ