Επιστολική ψήφος: Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – «Υπονομεύεται η μυστικότητά της»

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, καθώς, όπως τονίζεται, εγείρει έντονες ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.

«Δε θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν από τις Ευρωεκλογές για ένα τέτοιο βήμα, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και, γιατί όχι, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τα κόμματα και τον ελληνικό λαό, σήμερα παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και τους εκλογικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια, που θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες ευρωεκλογές. Και όλα αυτά ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση διέρρεε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το σχέδιό της για καθιέρωση συστήματος εκλογικών περιφερειών στις ευρωεκλογές».

Aκόμη, οι παλινωδίες και οι αιφνιδιασμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης, υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη και στην συνέχεια

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά.

Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για εμάς η συμμετοχή στη δημοκρατία δεν είναι ζήτημα ανακοινώσεων, μικροπολιτικής ή πυροτεχνημάτων αλλά ένα από τα πλέον κρίσιμα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγιστεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα

«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης αποχής είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτούν άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις».

Συγκεκριμένα, τα παραπάνω αναφέρει η βουλευτής Βοιωτίας και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου, σε δήλωση της σχετικά με την εξαγγελία για την επιστολική ψήφο.

Και μάλιστα σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και κατέθεσε σχετική τροπολογία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ την απέρριψε τότε, χωρίς κανέναν διάλογο».

Η κ. Πούλου τονίζει ότι «η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης» και ότι «απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Αναφέρει ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιμένει την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η εξαγγελία για την επιστολική ψήφο

«Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λαού στις εκλογές υποβιβάζεται στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Ειδικά σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρόκειται για το επόμενο βήμα στην επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με τη δυνητική συμπερίληψη εκατομμυρίων ανθρώπων που -πέρα από συναισθηματικούς δεσμούς- δεν έχουν και κανένα δεσμό με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καμία υποχρέωση και θα το επηρεάζουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Όλα αυτά, μάλιστα, προωθούνται παρά την αρνητική διεθνή πείρα που υπάρχει.

Η επίκληση των εποχικών εργαζομένων είναι όχι μόνο προσχηματική, αλλά και προκλητική, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ πολύ πρόσφατα αρνήθηκε να επιλύσει το θέμα απορρίπτοντας την τροπολογία και προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διευκόλυνσή τους», αναφέρει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

«Εδώ και τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξαγγελία!».

Ελληνική Λύση: «Δεν εμπιστευόμαστε τη ΝΔ»

Υπέρ της επιστολικής ψήφου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με δήλωσή του σήμερα στο περιστύλιο της Βουλής, καταγγέλλοντας ωστόσο τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τη θεσμοθετήσει.

«Για ακόμη μία φορά αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι επιπόλαια δρα και λειτουργεί και μάλιστα με επιλογές εναντίον της Δημοκρατίας. Ας μας απαντήσει ο πρωθυπουργός, πώς είναι δυνατόν να ανακοινώσει σήμερα επιστολική ψήφο, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους. Έχω λοιπόν τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπάρχουν 190.000 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών, 302.000 μεταξύ 90 και 100 ετών. Σύνολο περίπου μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν έχουν εκκαθαριστεί» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος και διερωτήθηκε «Πώς θα πάει σε εκλογές, όταν στις προηγούμενες εκλογές οι σάκκοι από την Γερμανία έρχονταν ανοιχτοί;».

«Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές της. Πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία. Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες. Αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολή ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, εμείς καταγγέλλουμε τη διαδικασία» πρόσθεσε.

«Ο Μητσοτάκης καταργεί το απόρρητο της ψήφου»

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις κατήργησε το απόρρητο της ψήφου, αρχίζοντας με τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου», σχολιάζουν από το ΜέΡΑ25 για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

«Κανείς δικαστικός ή κρατικός λειτουργός δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι η επιλογή ψηφοδελτίου / σταυρού δεν έγινε υπό το βλέμμα τρίτου στο πλαίσιο συναλλαγής ή ψυχολογικής πίεσης. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης – δηλαδή η απελευθέρωση από την Βία και Νοθεία των πέτρινων χρόνων – μόλις καταργήθηκε», υποστηρίζουν από το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στο ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε αυτή την ιστορική ήττα της Ελληνικής Δημοκρατίας στα χέρια του πιο βάναυσα αυταρχικού πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης και θυμίζουμε την πραγματική λύση που προτείναμε: το δικαίωμα να ψηφίζουν οι πολίτες, βάσει ηλεκτρονικών εκλογικών καταλόγων, όπου και να βρίσκονται αλλά πάντα πίσω από παραβάν ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ