• Πελώνη: Η πρόοδος περνά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας - Τι είπε για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

  4:14 μμ, Παρασκευή 11 Ιουν 2021 4:14 μμ, Παρασκευή 11 Ιουν 2021

  Σαφές μήνυμα ότι η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, περνά μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ενόψει της συνάντησης που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, σημείωσε ότι "η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις".

  Η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι την προσεχή Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός -συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

  Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περίπου στις 16:00 ώρα Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. "Πάγια θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα. Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν", τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

  Όπως υπογράμμισε, "σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων".

  Προσβλέπουμε σε ήρεμο καλοκαίρι 

  Συνεχίζοντας, η κ. Πελώνη τόνισε ότι "προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: Tους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

  Καταλήγοντας, επισήμανε ότι "η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα