Διπλωματικός πυρετός για το ραντεβού στην Αθήνα – Το παρασκήνιο των επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

Του Παναγή Γαλιατσάτου,

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου τοποθετούν ελληνικές διπλωματικές πηγές την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει προτείνει ημερομηνίες η Αθήνα, χωρίς ωστόσο ακόμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να έχει απαντήσει δεσμευτικά. Αποτελεί, πάντως, πάγια τακτική σε αυτού του είδους τις επισκέψεις να υιοθετείται το διάστημα που προτείνεται από τη χώρα που απευθύνει την πρόσκληση. Υπενθυμίζεται ότι την πρόσκληση την είχε απευθύνει και δημόσια ο Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.

Ακολούθησαν επαφές ανάμεσα σε μόνιμα στελέχη των δύο ΥΠΕΞ, αλλά και επικοινωνία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα με το υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία της επίσκεψης. Έμπειροι διπλωμάτες, πάντως, επισημαίνουν πως την τελευταία εβδομάδα οι Τούρκοι τηρούν σιγήν ιχθύος όσον αφορά τις προθέσεις τους. Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα οφείλεται και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Η τουρκική διπλωματία, άλλωστε, έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις της, με στόχο να κινητοποιήσει τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ και κυρίως να φανεί ότι η ίδια λειτουργεί ως ηγέτιδα δύναμη του κόσμου αυτού και ως ο προστάτης των Παλαιστινίων. Είναι απολύτως αμφίβολο ότι αυτή η εκστρατεία θα αποδώσει οτιδήποτε άλλο στην Τουρκία, πέραν της νέας επιδείνωσης των σχέσεών της με το Ισραήλ, με το οποίο γινόταν τους τελευταίους μήνες μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Αποδίδει δημοσκοπικά

Ωστόσο, φαίνεται ότι η στάση της τουρκικής διπλωματίας και οι συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατά του Ισραήλ είναι δημοφιλείς στο εσωτερικό της χώρας και αποδίδουν δημοσκοπικά. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Ερντογάν, με την επιλογή του, παίρνει το ρίσκο να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια προσέγγισης τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με σημαντικές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία.

Πέρα, πάντως, από το γεγονός ότι η τουρκική διπλωματία εστιάζει αλλού, φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι ως προς τη δυστοκία να οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Μια παράμετρος που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα είναι η διάρκεια αυτής της επίσκεψης, δηλαδή ο κ. Τσαβούσογλου να έρθει στην Αθήνα, αλλά να πάει και αλλού και να εγείρει θέματα μειονότητας αλλά και οθωμανικών μνημείων. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι μίλησε πρόσφατα στην Άγκυρα για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας», αλλά και για την «προστασία των οθωμανικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα». Εξάλλου, η κατ’ όνομα ιδιωτική περιοδεία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Ροδόπη έδωσε ένα στίγμα των τουρκικών προθέσεων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ