Ισπανική πρόταση – βόμβα: Έξι φρεγάτες Made in Greece – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλήρης επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος του enikos.gr για τον «συνωστισμό φρεγατών» στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με τους Ισπανούς να πραγματοποιούν επίσκεψη, αποκαλύπτοντας σε εργαζόμενους κι εκπροσώπους της διοίκησης που τους υποδέχθηκαν την πρόταση – βόμβα που έχουν κάνει στο Πολεμικό Ναυτικό. Την ναυπήγηση 6 φρεγατών στην Ελλάδα!

Η πρόταση – βόμβα που κατέθεσαν ανατρέπει τα πάντα στον ανταγωνισμό για το mega πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, προκαλώντας έναν ευχάριστο πονοκέφαλο σε όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Ισπανοί της Navantia προτείνουν την φρεγάτα F-110, την οποία ήδη ναυπηγούν για το δικό τους Πολεμικό Ναυτικό. Η πρότασή τους περιλαμβάνει την ναυπήγηση και των τεσσάρων φρεγατών στην Ελευσίνα, την οποία θεωρούν «έτοιμη» να δεχθεί τις επενδύσεις για αναβάθμιση των υποδομών που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σε ότι αφορά την διαμόρφωση, εδώ οι Ισπανοί έρχονται και δίνουν τις εξής επιλογές. Ή τα πλοία φέρουν ευρωπαϊκής προέλευσης οπλικά συστήματα και συστήματα επικοινωνίας, οπότε η Ελλάδα κλείνει συμφωνία με την Ισπανική Κυβέρνηση ή θα είναι παρόμοιες με την έκδοση του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, που φέρει αμερικανικής προέλευσης οπλικά συστήματα – κυρίως της Lockheed Martin, που μαζί με κάποιες επιπλέον προσθήκες και εισηγήσεις είναι το πρόγραμμα φρεγάτας «Κωνσταντινούπολη», που έχει ήδη έτοιμο η ΟΝΕΧ, η οποία και έχει αναλάβει την διαχείριση του πλειοψηφικού πακέτου των ναυπηγείων Ελευσίνας ώστε να καταθέσει πρόταση για την εξυγίανσή τους. Για τους εκπροσώπους της Navantia η Ελευσίνα θεωρείται μονόδρομος, διότι τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά όπως λένε ακόμη δεν έχουν λύσει βασικά ζητήματα, όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας αλλά και θέματα με ενδεχόμενες αξιώσεις της απελθούσας ιδιοκτησίας.

Η δεύτερη περίπτωση της F-110 σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον θα μπορεί να κάνει ακόμη και διακρατική συμφωνία (G2G – Government to Government) με τις ΗΠΑ, κι έτσι να ξεπεραστεί και ο «σκόπελος» για τους ενδοιασμούς που έχει η ελληνική πλευρά εξαιτίας της πώλησης τεχνογνωσίας των Ισπανών στην Τουρκία, για την ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου ή μίνι αεροπλανοφόρου κατ’ άλλους, Anadolu.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Navantia στην επίσκεψή τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν με τους εργαζόμενους, σε περίπτωση συμφωνίας μπορούν να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των ναυπηγείων, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε φρεγάτα που ήδη χτίζεται στην Ισπανία. Θεωρούν ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν εξαιρετική επιλογή, δεδομένου ότι εκεί ναυπηγήθηκε και το μεγαλύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, μήκους 147 μέτρων κι εκτοπίσματος 13.400 τόνων (με πλήρη φόρτο).

Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί, αφού οι Ισπανοί ήρθαν με πρόταση και για πλοία ενδιάμεσης λύσης, δίνοντας 2 φρεγάτες Α3000, τις οποίες επίσης προτείνουν να ναυπηγηθούν εάν το επιθυμεί η Ελλάδα στα ναυπηγεία Ελευσίνας! Στην ουσία, οι Ισπανοί δεν προτείνουν μεταχειρισμένα πλοία, αφού όπως λένε μέχρι να αποδεσμευθούν και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης θα πάρουν περίπου 1μισυ χρόνο ενώ σε 2 χρόνια μπορεί να έχει παραληφθεί η πρώτη ολοκαίνουρια Α3000 κι ένα χρόνο αργότερα η δεύτερη.

Την Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιήσει στην χώρα μας επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φέρει μία επίσης ανταγωνιστική πρόταση φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ