Τσίπρας σε ΤΧΣ για Πειραιώς: Προοπτική μεγάλων απωλειών για το Δημόσιο

Μεγάλη ανησυχία αναφορικά με τις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο και μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάνοντας λόγο για μεγάλες απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, έθεσε τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από την στάση του ΤΧΣ στις πρόσφατες εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς, αναφορικά με την μη αποπληρωμή του τοκομερίδιου αλλά και ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας.

«Έχω και έχουμε, ως κόμμα που κυβέρνησε την χώρα 4,5 δύσκολα χρόνια, πλήρη εικόνα των δυσκολιών, των αδυναμιών και της ανάγκης να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Από την άλλη έχουμε και την πλήρη εικόνα των μεγάλων πληγών για τους Έλληνες φορολογούμενους και για το ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την μετατροπή των Cocos», προσθέτοντας πως «είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα συνέβαινε, διότι υπήρχε κεφαλαιακή επάρκεια και δυνατότητα αποπληρωμής αυτού του ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο ελληνικό Δημόσιο». «Η δόση όμως», συνέχισε, «δεν πληρώθηκε για δεύτερη φορά και με βάση την δέσμευση που υπήρχε στην εν λόγω συμφωνία μετατράπηκαν σε μετοχές για το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ αύξησε τη συμμετοχή του στην Πειραιώς από το 26% στο 61,3% γράφοντας ζημιές σχεδόν 1,5 δισ.».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε δύο ερωτήματα: «Πρώτον, γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο το Ταμείο δεν προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη;». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το τοκομερίδιο θα μπορούσε να έχει πληρωθεί σε μετοχές, γεγονός που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και πρόσθεσε ότι γεννούνται ερωτηματικά για τη στάση που κράτησε το ΤΧΣ σε αυτές τις αποφάσεις που ζημίωσαν ήδη, ευθέως, την περιουσία του Δημοσίου. Ενόψει της μεθαυριανής διαδικασίας έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο σχεδιάζεται αυτή η ΑΜΚ με τρόπο τέτοιο ώστε να στερείται το δικαίωμα του ΤΧΣ να συμμετάσχει κατά το ποσοστό της αναλογίας του στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, το υψηλό ποσοστό που είχε μετά την εξέλιξη των CoCos, να μην συμμετάσχει δηλαδή ούτε το ελληνικό Δημόσιο, ούτε οι παλαιότεροι μέτοχοι, κατά προτεραιότητα, με το ποσοστό που τους αντιστοιχεί. «Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά δημιουργεί μια προοπτική μεγάλων απωλειών στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο ερώτημα το γιατί δεν συμμετέχει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ, καταβάλλοντας ανάλογο ποσοστό του μεριδίου του. «Τι έγινε με την μετατροπή των CoCos και γιατί δεν αντέδρασε το Ταμείο και δεύτερον, γιατί τώρα δεν συμμετέχει, γιατί δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση, καταβάλλοντας ένα ανάλογο μερίδιο και αν έχετε εκτιμήσει ποιο θα είναι το πλαίσιο των απωλειών από την εν εξελίξει διαδικασία για το ελληνικό Δημόσιο;», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε στη διοίκηση του ΤΧΣ το ζήτημα που εγείρουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται, όπως είπε, «γιατί δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «μια παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού: βλέπουμε, να απαγορεύεται στον μέτοχο του Δημοσίου να βγάλει κέρδη στο μέλλον για λογαριασμό του Έλληνα φορολογούμενου».

Αναφερόμενος στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ότι το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ και πως ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο υπερέβη τα 17 δισ. ευρώ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνανε και επί των ημερών μας για να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι εκείνες οι ημέρες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι οι σημερινές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Ελπίζω να μην ξανάρθουν τέτοιες δυσκολίες διότι φοβάμαι ότι και η πανδημία θα αφήσει πολύ μεγάλες πληγές και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα» συνέχισε, τονίζοντας ότι «μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αγορά, να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς και με βάση τους κανόνες της αγοράς να έχει και το ελληνικό Δημόσιο, ως μέτοχος, τις ίδιες δυνατότητες για κέρδη και να μην συνεισφέρει μόνο στις ζημιές».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος, Βαγγέλης Πιλάλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ