«Τρικυμία» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την «ΤΠΚ ΓΙΑΛΟΨΟΣ»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σύγχυση προκλήθηκε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και στο ελληνικό «πεντάγωνο» και τα Ναυπηγεία με μία ανάρτηση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στον λογαριασμό του στο twitter.

“Τον Αύγουστο το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε την ΤΠΚ 6 από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με το όνομα ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Η 7η θα φέρει το όνομα ΒΛΑΧΑΚΟΣ και έπεται η ΓΙΑΛΟΨΟΣ. Και τα 3 πλοία θα πλέουν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως θα ήθελαν οι 3 ήρωες των ΙΜΙΩΝ” έγραψε στο Twitter βάζοντας φωτιά στο ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή και λογικό ήταν, αφού το πρόγραμμα ναυπήγησης Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) τύπου SUPER VITA, κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» έχει κλείσει για 7 Πυραυλακάτους. Η ΤΠΚ6 ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ βρίσκεται στο στάδιο τοποθέτησης των τελευταίων οπλικών και η ΤΠΚ7 ΒΛΑΧΑΚΟΣ στην φάση της ολοκλήρωσης. στην Συνεπώς, η 8η πώς προέκυψε;

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε επιπλέον: “Η 7η ΤΠΚ που θα παραδοθεί εντός του 2021 θα φέρει το όνομα «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Το επόμενο πλοίο αυτού του βεληνεκούς θα ονομαστεί «ΓΙΑΛΟΨΟΣ».”

Κάπου εδώ αρκετοί, και δικαίως, άρχισαν να θεωρούν ως δεδομένη την ναυπήγηση και 8ης Πυραυλακάτου. Άλλωστε η φράση «το επόμενο πλοίο αυτού του βεληνεκούς» δεν άφηνε ​πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Κι εδώ γεννώνται ερωτήματα, όπως: Πότε αποφασίστηκε; Θα περάσει ΚΥΣΕΑ; Ποιο είναι το κόστος; Πότε θα ανακοινωθεί; Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νέου προγράμματος «μικρών» μονάδων – ανεξάρτητα από αυτό των φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό;

Κύκλοι από την Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντί να απαντήσουν στα ερωτήματα, περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την υπόθεση. «Θα πρόκειται για πλοία ίδιου βεληνεκούς και ίδιου μεγέθους» ανέφεραν σε επικοινωνία που είχαν με το enikos.gr. «Άρα το σενάριο νέας παραγγελίας ΤΠΚ, την 8η της κλάσης, επιβεβαιώνεται» αποκριθήκαμε, για να μας διαψεύσουν κατηγορηματικά κάθε τέτοιο σενάριο, με τα ερωτήματα, ωστόσο να παραμένουν. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι έγινε μία μάλλον άστοχη επικοινωνιακά διαχείριση.

Επειδή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι αναμφισβήτητα ένας άνθρωπος με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και γνώσεις και σίγουρα όσοι τον γνωρίζουν μιλούν με θερμά λόγια για τις ευαισθησίες του, σε καμία περίπτωση δεν θα έγραφε κάτι για επικοινωνιακούς λόγους. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό αφορά πεσόντες – ήρωες της μελανότερης σύγχρονης ιστορίας.

Φαίνεται, λοιπόν, πώς υπάρχει κινητικότητα για το θέμα της κορβέτας «Θεμιστοκλής», ελληνικής κατασκευής, στα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στην Σύρο σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς. Θυμίζουμε, όπως είχε αποκαλύψει η Realnews της Κυριακής και είχαμε με λεπτομέρειες δημοσιεύσει και στο enikos.gr από τις 23 Ιουνίου, «κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ υπογράφηκε η επίσημη συνεργασία μεταξύ των Ναυπηγείων Σύρου και των Ισραηλινών Ναυπηγείων, στην Χάιφα, για την ναυπήγηση στην Ελλάδα της ελληνικής κορβέτας». Σε εκείνο το ταξίδι μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον κο Παναγιωτόπουλο. Μάλιστα, αμέσως μετά από εκείνο το ταξίδι είχε εκδοθεί και δελτίο τύπου, στο οποίο αναφερόταν: «υπό το φως της συμμαχίας των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, την 16η Ιουνίου 2020 υπεγράφη μεταξύ της ONEX Neorion Shipyards, μιας αμερικανικής εταιρείας με δραστηριότητες στην Ελλάδα, και της Israel Shipyards Ltd συμφωνία για τη συμπαραγωγή της κορβέτας Θεμιστοκλής.Η κορβέτα Θεμιστοκλής είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του Θεμιστοκλή έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Άλλωστε, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος, αφού δεν έγραψε ποτέ για «μέγεθος» αλλά για «βεληνεκές», το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό των ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, ενώ το πρόγραμμα της “ευρωκορβέτας” μέσω PESCO θέλει πολλά χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, εδώ προκύπτει ένα νέο ερώτημα: Πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ