Πέτσας στον Realfm 97,8: Ας μην αφήσουμε αυτές τις ημέρες να μας παρασύρουν γιατί θα θρέψει τον κορονοϊό

“Είναι τόσο δυναμική η πανδημία, που μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε. Αν εμείς συζητούμε για ένα μπρος πίσω στην υπόθεση των εννέα ατόμων σε μια εκκλησία και να γίνει 25, φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη όταν έχουν αναγγείλει πολλές κυβερνήσεις ότι ανοίγουν τα Χριστούγεννα και τελικά κλείνουν” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ΣτέλιοςΠέτσας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αναγκαστικά προσαρμόζουμε τις κατεθύνσεις μας πάντα όμως προς τον ίδιο δρόμο, δεν φεύγουμε από το μονοπάτι, μπορεί να είναι λίγο πιο ευέλικτο, πιο σφιχτό αλλά ανάλογα με το τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Το μονοπάτι πρέπει να μας πάει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια, ώστε να έχουν πέσει τα κρούσματα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και να έχουν αποσυμφορηθεί οι ΜΕΘ. Είναι κρίσιμο αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες προτάσεις, όπως αυτή που συζητήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα πχ το ζήτημα της περιποίησης νυχιών. Αυτό το θέμα είναι διπλό. Είναι υγειονομικό και οικονομικό. Δεν είναι θέμα προσφοράς και ελέγχου των καταστημάτων αυτών, είναι κυρίως ζήτησης. Των χιλιάδων γυναικών και ανδρών που ζητούσαν αυτή την υπηρεσία και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να το κάνουν κατ’οίκον. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα. Δεν ήταν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει έλεγχος σε ένα κατάστημα. Από το να γίνει μια υγειονομική βόμβα με τον κόσμο να ανταλλάσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες” τόνισε.

“Το click away, το σύστημα παραλαβής εκτός, είναι κάτι που θα δώσει λίγο τζίρο σε αυτούς που παραμένουν σε αναστολή, χωρίς να τους στερεί τη δυνατότητα να έχουν όλο το ευεργέτημα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Άρα μπορούν να συνεχίσουν όσοι λειτουργούν με click away να θέτουν εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή, να έχουν μείωση στο ενοίκιό τους 40%, να έχουν αναστολήτ ων οφειλών τους που έχουν ρυθμιστεί είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, να συμμετέχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο με το 50% αυτής να μην επιστρέφεται, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Μετά τον Ιανουάριο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2021, που ψηφίζεται απόψε, 7,5 δισ. ευρώ αποθεματικό για να στηρίξουμε όσο χρειαστεί αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση” περιέγραψε.

Ερωτηθείς για τα δύο βράδια των παραμονών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, και να θα επιμείνει η κυβέρνηση στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 απάντησε ότι “δεν έχει εξεταστεί τίποτε άλλο από την επιτροπή των ειδικών ούτε από την κυβέρνηση και θα παραμείνουμε σε αυτό το ωράριο που είναι δύσκολο, αλλά στέλνει το σωστό μήνυμα. Φέτος δεν είναι το ίδιο, δεν κάνουμε ρεβεγιόν, μένουμε με τη στενή μας οικογένεια, αν χρειαστεί να έχουμε ακόμη μια οικογένεια φίλων ή στενών συγγενών. Οι κανόνες δεν αφορούν σε μια διασκέδαση της μορφής του ξέραμε πέρσι, είναι διαφορετικά. Εάν θέλαμε να έχουμε άλλη μια οικογένεια φίλων ή συγγενών, με τους οποίους κάνουμε παρέα, σε ένα κλειστό κύκλο κοινωνικό, ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές, ας μείνουμε σε αυτόν τον κλειστό κύκλο. Αυτό είναι κάτι άλλο για την ανάγκη επαφής που έχει ο άνθρωπος ιδίως τις γιορτινές ημέρες, αλλά όχι για να ξενυχτήσουμε μαζί όπως τα προηγούμενα χρόνια”.

“Ας μην αφήσουμε αυτές τις ημέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί γιατί αυτό θα θρέψει τον κορονοϊό” υπογράμμισε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι “φαίνεται ότι πάμε σε μια διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αρμόδιους οργανισμούς αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια κατεύθυνση αν αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα από τις 30 Δεκεμβρίου, που είναι καταληκτική ημερομηνία. Αμέσως μετά, προχωράμε στις παραλαβές και εντός 48 ωρών θα αρχίσει ο εμβολιασμός. Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, πιστεύουμε ότι θα επιβεβαιωθεί. Η πρώτη φάση είναι κρίσιμη, με την πρώτη παραλαβή. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια προτεραιότητα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ώστε σταδιακά με ασφάλεια να προχωρήσουμε όπως πρέπει”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ