Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Η αντιπολίτευση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σχολιάζουν με ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως “είναι προφανές ότι η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Όπως επίσης είναι προφανές πως η πανδημία και οι δραματικές εξελίξεις από την αδράνεια της κυβέρνησης στην προετοιμασία της χώρας και του ΕΣΥ, δεν επιτρέπουν μαζικές συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που θέτουν σε κίνδυνο την τήρηση των υγειονομικών μέτρων”.

Αυτό όμως, σημειώνεται στην ανακοίνωση, “δεν σημαίνει ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης και η ΕΛ.ΑΣ έχουν δικαίωμα να καταστρατηγούν το Σύνταγμα, δήθεν για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Εξάλλου, αν ήθελαν να τηρήσουν το νόμο και να επιβάλλουν πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ας πήγαιναν την περασμένη Κυριακή στην Πάρνηθα να δουν τον κ. Μητσοτάκη”.

Καταλήγοντας, από την αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν πως “οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ακροδεξιούς και αντιδημοκρατικούς αντιπερισπασμούς”.

Σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνει ότι “με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ένα βαθιά αντιδημοκρατικό θεσμικό ατόπημα, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων στις 6 Δεκεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα! Προτάσσοντας ένα υγειονομικό κριτήριο, λαμβάνει μια καθαρά πολιτική απόφαση ιδεολογικού χαρακτήρα, ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θέλοντας να επιβάλει τη δική της άποψη για το αν πρέπει και πως, να θυμόμαστε εκείνη την μέρα”. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, “είναι φανερό ότι η πανδημία χρησιμοποιείται και πάλι, είτε για να προκαλέσει ακραία πάθη μέσω αυτών των απαγορεύσεων, ώστε να μεταθέσει την προσοχή από τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης της πανδημίας, είτε για να δηλώσει την «κυριαρχία» της στη τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Ανεξάρτητα από τους ειδικότερους λόγους της, η κυβέρνηση προσπαθεί όχι μόνο να καταπνίξει οδυνηρές μνήμες, αλλά και αντιδράσεις που έχουν άμεση σχέση με το σήμερα και την πολιτική που ασκεί. Με τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία που διακρίνουν την «πρόληψη» και την καταστολή, εκ μέρους της. Με την πλήρη περιφρόνηση των θέσεων του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης, ως προς τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Μα ό,τι και να κάνει κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, να είναι σίγουρη ότι θα αποτύχει. Επειδή η δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας, ανεξάρτητα από τις κομματικές επιλογές της, καταδικάζει αυτές τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Κι αυτό που έχει να πει, θα βρει τον τρόπο να το πει. Δεν ξεχνάμε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, του οποίου η δολοφονία λειτούργησε ως «ηλεκτροσόκ» για το σύνολο της κοινωνίας, φέρνοντας στην επιφάνεια με πρωτόγνωρη ένταση τα μεγάλα αδιέξοδα και τα αναπάντητα ερωτήματα της νεολαίας εκείνης της εποχής, που εξακολουθούν και σήμερα να ζητούν απάντηση”.

Κριτική στην απόφαση ασκεί και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.. “Η κυβέρνηση, μετά το κρεσέντο καταστολής τις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, επιλέγει ξανά το δρόμο του αυταρχισμού, αλλά και της αυτογελοιοποίησης, μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, σε όλη την Επικράτεια”, αναφέρει ο Περισσός.

Όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, “αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του λαού από την πανδημία, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα πεπραγμένα της στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, αλλά για το πως θα χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για την μονιμοποίηση τέτοιων απαράδεκτων απαγορεύσεων, για τη γενίκευση της καταστολής και της περιστολής λαϊκών ελευθεριών”.

H Eλληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Ελπίζουμε οι θεματοφύλακες του κλεισίματος των εκκλησιών, της απαγόρευσης τελέσεως λειτουργιών σε Ιερούς Ναούς να μην μετατραπούν πάλι σε θεματοφύλακες συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ψευτοαριστερών και λοιπών δήθεν δημοκρατών, οι οποίοι την 28η Οκτωβρίου απουσίαζαν από τις καταθέσεις στεφάνων για την αντίσταση εναντίον του φασισμού, όπως απουσίαζε και η Νέα Δημοκρατία”.

O εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης σημειώνει: “Υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που μπορούν να χρωματίσουν μια κυβερνητική απόφαση από αυταρχική έως χουντικής εμπνεύσεως: Να είναι αντιδημοκρατική στον πυρήνα της, παράλογη στην ουσία της, και Παπαδοπουλική στον τρόπο εφαρμογής της. Το μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ που απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων στη χώρα, μόνο για τη μέρα της επετείου δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από Ειδικό Φρουρό το 2008, πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές: Είναι οριζόντια για όλη τη χώρα για ένα γεγονός που συνήθως αφορά τρία οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας (εκτός αν η κυβέρνηση έχει λόγο να φοβάται μαζική πανελλήνια εξέγερση οπότε θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί). Αυστηροποιεί ένα ήδη επαρκές λοκντάουν που περιορίζει αρκούντως την ευχέρεια κίνησης των πολιτών, μόνο για μια συγκεκριμένη μέρα (τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κάλεσμα για μαζική πορεία από καμία συλλογικότητα, κάτι που μεταφράζεται στα χωροφυλακίστικα του ΦΕΚ ως «σφόδρα πιθανολογούμενη πραγματοποίηση»). Και κυρίως, βγαίνει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, για να ελαχιστοποιήσει την ορατότητά του άρα και τις πιθανότητες να τύχει εύλογης κριτικής από τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών”. Σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη, “ένα γνήσιο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», κατάμαυρο και χωροφυλακίστικο, που γίνεται διπλά ανατριχιαστικό αν στοχαστεί κανείς στην επέτειο ποιού γεγονότος ενεργοποιείται μ΄αυτό τον τρόπο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ