Παύλος Χρηστίδης: Χρειάζονται εξηγήσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση

Από το «βλέποντας και κάνοντας», σήμερα πήγαμε στο «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», αναφέρει σε άρθρο του ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο ieidiseis.gr. “O κορονοιός άλλαξε τις ζωές μας. ‘Έβαλε νέους κανόνες, νέα εμπόδια, νέες σκέψεις. Οι εικόνες της Ιταλίας έφεραν τον φόβο στη ζωή μας και το lockdown της Άνοιξης δημιούργησε ένα δίχτυ ασφαλείας. Μπήκαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας συντεταγμένα και με συνεργατική λογική, πολιτεία και κοινωνία, και πράγματι κερδίσαμε αρκετά. Σώθηκαν ζωές, εφαρμόστηκε ένα πρώτο σχέδιο προστασίας των δομών της υγείας και δόθηκε στην κυβέρνηση ο χρόνος να προετοιμαστεί το ΕΣΥ και να θωρακιστεί την κοινωνία και τους πολίτες.

Όμως , με ευθύνη της Κυβέρνησης, μπαίνουμε ξανά σε αυτή τη δοκιμασία, αναγνωρίζοντας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε στρατηγικά και αποτελεσματικά. Αντίθετα κυριάρχησε η κυβερνητική αβελτηρία, η αστοχία και η νωθρότητα και η ανάγκη για γαλάζια επικοινωνιακά οφέλη και νεοδημοκρατικά δημοσκοπικά πανηγύρια.

Είναι αδιανόητο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια έξαρση της πανδημίας, να μην υπάρχει ο στοιχειώδης συντονισμός. Είναι αδιανόητο, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας να διαψεύδει κατηγορηματικά το lockdown για την Αττική και το ίδιο βράδυ ο Υπουργός Υγείας να επιβεβαιώνει καθολικό lockdown, για ένα μήνα” αναφέρει ο κ. Χρηστίδης.

“Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός. Αλλά η ίδια η Κυβέρνηση με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της τον άφησε επικίνδυνα ανεξέλεγκτο. Κάθε φορά που η ίδια η Κυβέρνηση ανατρέπει τους αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς της, χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους επιστήμονες. Από το «βλέποντας και κάνοντας», σήμερα πήγαμε στο «δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για: Το «άτακτο» και άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Χωρίς τεστ, τα οποία σήμερα θεωρεί απαραίτητα.

Πέρασε αρκετό διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είχαμε γεμίσει, ειδικά από τα χερσαία σύνορα, από τα Βαλκάνια, με κρούσματα και η Χαλκιδική είχε βρεθεί λίγο πριν από το κόκκινο. Έρχονταν από την Αγγλία και δεν τους έκαναν τεστ στα αεροδρόμια. Μέχρι και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον μπήκε στην Ελλάδα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μέχρι να κινητοποιηθούν και να αρχίσουν οι έλεγχοι χάσαμε πολύτιμο χρόνο και σίγουρα είχαμε εισερχόμενα κρούσματα. Το ότι δεν αντιμετωπίστηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αφήνουν 270 οχήματα ακινητοποιημένα (150 λεωφορεία και 80 τρόλεϊ) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Δεν φρόντισαν εγκαίρως για τυχόν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ενοικίαση οχημάτων κλπ)Ήταν ένα πρόβλημα που είχε εντοπίσει η κυβέρνηση. Ο αρμόδιος υπουργός έκανε δηλώσεις ότι θα αυξήσει το στόλο των λεωφορείων πριν από την πρώτη καραντίνα γιατί απλώς είχαν διαπιστώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει διαλυμένες τις συγκοινωνίες, δεν υπήρχαν λεωφορεία, δεν υπήρχε προσωπικό. Δήλωναν ότι θα αυξήσουν το στόλο, τους τεχνικούς, τους οδηγούς και αυτά δεν τα είδαμε ποτέ. Όμως χάσαμε χρόνο. Οι προκηρύξεις έγιναν τώρα το Νοέμβριο. Πότε θα έρθουν οι νέοι οδηγοί; Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του Ιανουαρίου” συνεχίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

“Χρειάζεται εξήγηση πώς στην αίθουσα αναμονής μιας πτήσης δε μπορούμε να κάτσουμε δίπλα σε κάποιον, ενώ μέσα στο αεροπλάνο καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, σ ένα χώρο που δεν έχει φυσικό εξαερισμό. Χρειάζεται εξήγηση πώς οι μαθητές που κάθονται 25 σε μια τάξη, δε μπορούν να κάτσουν 8 σε ένα εστιατόριο. Χρειάζεται απάντηση πότε ξαναεισηγήθηκαν lockdown οι επιστήμονες.

Το ότι οι προσλήψεις των γιατρών τώρα αποφασίζονται και γίνονται και δεν ξέρουμε πότε θα πάνε στα νοσοκομεία. Εκτός από τα κρεβάτια που δώρισε η Βουλή στο ΣΩΤΗΡΙΑ και τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει κάτι άλλο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα κρεβάτια που ανακοινώθηκαν για την Θεσσαλονίκη, ήταν ΜΕΘ που υπήρχαν από πριν και δεν είχαν δοθεί για τον Covid. Λειτουργούσαν για τα καθημερινά περιστατικά, μετά από σοβαρά χειρουργεία, για σοβαρά περιστατικά. Απλώς μεταφέρουν μονάδες που είναι για κάθε περιστατικό και λειτουργούν πια μόνο για τον Covid. Όταν τελειώσει και αυτή η καραντίνα, με τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μια Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης της πανδημίας μετά τόσο καιρό. Με στοχευμένα τεστ παντού για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων που είναι εξαιρετικά αυξητικά. Με δυνατό και θωρακισμένο ΕΣΥ και με εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται καίρια από την πανδημία. Αντί για εθνικό Σχέδιο, έχουμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε, σχέδια επι χάρτου ατάκτως ειρημένα, και την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας. Έχουμε επανειλημμένα προτείνει ως ΚΙΝΑΛ ότι χρειαζόμαστε καλύτερη καταγραφή των δεδομένων της πανδημίας, και με βάση τυχαίες δειγματοληψίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις να βασίζονται σε πληρέστερη τεκμηρίωση. Αυτό είναι φανερό πλέον με βάση τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα, σχεδιασμό που να μην ακολουθεί τα γεγονότα και άμεση λήψη αποφάσεων όταν χρειάζεται.

Φυσικά έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής προστασίας και αυτοί που τους ανέχθηκαν. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα.

Στις αρχές Απριλίου ελπίζαμε το lockdown να είναι το τελευταίο. Λίγους μήνες μετά ξανά πάλι τα ίδια. Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός. Τον κορονοϊό θα τον νικήσουμε. Πρέπει όμως ως τότε να έχουμε σχέδιο, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, και εύλογες παρεμβάσεις πριν είναι πολύ αργά για την κοινωνία και τους πολίτες” καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ