• Σκληρό ροκ στη Βουλή για τη μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μελών της Χρυσής Αυγής

  3:16 μμ, Πέμπτη 08 Οκτ 2020 3:16 μμ, Πέμπτη 08 Οκτ 2020

  Σφοδρή αντιπαράθεση με αιχμή τη μη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μελών της Χρυσής Αυγής, ξέσπασε σήμερα στη Βουλή, ένα 24ωρο έπειτα από την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

  Κατά τη διάρκεια της σκληρής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Θα γίνει τροποποίηση του εκλογικού νόμου και οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να έχουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.

  Το θέμα άνοιξε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετηθεί και να ψηφιστεί μια τροπολογία που θα στερεί στον εκλογικό νόμο τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής.

  Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» «κακό συνδικαλισμό» και μια νέα προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του γιατί στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μείωσε τις ποινές για τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων καθώς και τις παρεπείπτουσες ποινές που μέχρι τότε ίσχυαν και μεταξύ αυτών ήταν η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

  Κάλεσε στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να προσπαθεί να κάνει πολιτική διχάζοντας τους πολίτες. Κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «προτού καν ολοκληρωθεί από την πλευρά του Δικαστηρίου η πλήρης απονομή των ποινών και η πλήρης εικόνα της απονομής της δικαιοσύνης- να κάνει συνδικαλισμό πολύ κακού επιπέδου, με πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, έχοντας, προφανώς, ανάγκη την άντληση εντυπώσεων από πράγματα, που θα έπρεπε να τα κρατήσουμε πολύ υψηλά όλοι οι Έλληνες». Του υπενθύμισε, ακόμη, ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ψηφίζοντας τις τελευταίες μέρες προτού φύγετε από την εξουσία το νέο Ποινικό Κώδικα. Ήταν από 10 έως 20 χρόνια και τις κάνατε 5 έως 15 χρόνια και βγάζοντας στην μπάντα τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, συνολικά από τον Ποινικό Κώδικα». Αυτό είπε, « είναι έργο δικό σας και εσείς το δημιουργήσατε έως κυβέρνηση με τον Ποινικό Κώδικα. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας έρχεστε, σήμερα, και ζητάτε τα ρέστα». Υπενθύμισε, δε, πως η κυβέρνηση από την οποία δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να έχουμε την χθεσινή απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ήταν αυτή με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, αντιπρόεδρο της Κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Νίκο Δένδια.

  Επί της ουσίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι το άρθρο 51 παρ 3 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι εκλογικός νόμος «δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα, παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα» εξηγώντας ότι αυτό το «αμετάκλητο» του Συντάγματος δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια τέτοια τροπολογία που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε υποστηρίζοντας ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που συνέταξε τις αλλαγές του ΠΚ επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ «έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας και όχι των Ποινικών Κωδίκων» και γι αυτό σήμερα, η κυβέρνηση θα πρέπει να το πράξει.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας εξήγησε, με τη σειρά του, ότι τις αρχές του δικαίου «περί της ισχύος της ευνοϊκότερης προβλεπόμενης ποινής» και καταλόγισε τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις του ΠΚ, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να έχετε το θάρρος να ζητήσετε έστω και τώρα μια συγνώμη».

  Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποτίμηση του Σώματος και υποκρισία» και επισημαίνοντας ότι η «λύση» στο πρόβλημα δεν μπορεί να έρθει με μια πρόχειρη τροπολογία αλλά χρειάζεται σοβαρή νομική μελέτη.

  Να σταματήσει το πινγκ πονγκ της ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται που άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες και η ΝΔ που πριν το καλοκαίρι όταν τους τροποποίησε εκ νέου, δεν επανέφερε τις παλαιές διατάξεις.

  Από την πλευρά του, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας καταλόγισε ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να δούμε με ποιο τρόπο δεν θα ξαναδημιουργηθούν τέτοια φασιστικά μορφώματα. Με την ίδια προσέγγιση εμφανίσθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης.

  Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, επέμεινε στο να υπάρξει σήμερα η κατάθεση και ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, αντιθέτως, είπε στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο «θα έχει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και εσείς προσωπικά την ευθύνη».

  Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε υψηλούς τόνους απάντησε ότι «το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αδυνατεί να αλλάξει. Γεννηθήκατε στις ρίζες ενός τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε σε δύσκολες εποχές για τη χώρα, με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας και δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η παράταξη της ΝΔ απέδειξαν με πράξεις ότι μπορούν να ενώνουν τους Έλληνες, να διασφαλίζουν την αυτοτέλεια των θεσμών. Αυτό που εσείς δεν κάνατε 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα, έγινε σε αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και τώρα υπάρχει η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που στέλνει στη φυλακή τους φασίστες, τους Ναζιστές, τους εγκληματίες. Αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επομένη την ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, της γιορτής της Λαϊκής Ενότητας, της ημέρας που οι Έλληνες χαρούμενοι άκουσαν την απόφαση της Δικαιοσύνης για να βρείτε έναν τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε κύριοι. Είστε αυτοί που διχάζετε τη χώρα, διχάζετε τον λαό. Ψάχνετε να βρείτε κάθε φορά τον τρόπο… Και σας ξεφεύγει ότι πήγατε και βόλτες στα νησιά του Αιγαίου με αυτούς τους φασίστες κάποιες φορές. Οι εικόνες είναι εδώ και υπάρχουν. Κάνατε παρέα και φωνάζατε μαζί στην πάνω και στην κάτω πλατεία για να οδηγήσετε τη χώρα στα αδιέξοδα. Αυτά κύριοι οι Έλληνες δεν τα ξεχνούν. Συνεχίστε έτσι, είστε σε καλό δρόμο θα συνεχίσετε να υπηρετείτε τα καθήκοντα της Αντιπολίτευσης αλλά δεν ξέρω μόνο αν είναι της Αξιωματικής».

  Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σκιαγράφησε την λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής λέγοντας ««μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Σήμερα με τις αλλαγές αυτές βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων» και εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες προσθέτοντας: «H νομοθεσία μιλά για αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αρα αυτό που θα δούμε είναι όταν θα έρθει η ώρα, να γίνει τροποποίηση και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση να μην μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων».

  Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

  Τσιάρας Σύντομα θα κατατεθούν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και θα αντιμετωπιστεί υπεύθυνα το θέμα με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων της Χρυσής Αυγής

  «Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που έχουμε συστήσει, επεξεργάζεται ήδη προτάσεις και σύντομα θα τις φέρουμε στην Βουλή για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως αντισυνταγματικές τις τροπολογίες που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, καθώς στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό νόμο εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

  Ο Κ. Τσιάρας ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής για την Παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του, εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019, «με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να αντιμετωπίζουν μικρότερες ποινές». Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε, γίνεται «για να καλύψει το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε αλλάζοντας τον Ποινικό Κώδικα, καθώς ισχύει πάντα ο ευνοϊκότερος νόμος». Τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τροποποιήσεις που έκανε πριν το καλοκαίρι στον ΠΚ, είχε επαναφέρει τις παλαιότερες και πιο αυστηρές διατάξεις, πάλι η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε με τις ηπιότερες που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα».

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ψήφισε την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, «τότε η ΝΔ και όλος ο νομικός κόσμος είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε στην απόφαση για την Χρυσή Αυγή.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα