• Μήνυμα Τσίπρα στους διαφωνούντες: Κυρώσεις για όποιον παραβαίνει κανόνες και διαδικασίες

  7:10 μμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2020 7:10 μμ, Πέμπτη 24 Σεπ 2020

  Οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με φόντο την έξαρση του κορονοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης υπό τον Αλέξη Τσίπρα του διευρυμένου πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία («πρωινός καφές» και προεδρείο ΚΟ) με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στέλνει αυστηρή προειδοποίηση σε όλους όσοι διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή του κόμματος και επί της ουσίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα».

  Ταυτόχρονα, κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει «να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις», ενώ συμπλήρωσε πως «ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες». Τοποθέτηση, ενδεχομένως που αφορά τόσο την κα. Τζάκρη για τις δηλώσεις της κατά του Πρωθυπουργού όσο και στην πρακτική του Παύλου Πολάκη να σχολιάζει δημοσίως και δη μέσω social media δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συγκυρία. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται. Οι εγκληματικές της επιλογές στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία και την καθημερινότητα στα ΜΜΜ, έχει φέρει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο κόκκινο», υπογράμμισε ακόμη κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται» και ότι «ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία».

  Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για «ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές» αλλά και για «κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό» που «συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».

  «Και όσοι έχουμε βρεθεί αυτές τις μέρες δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτό το διάστημα, το έχουμε διαπιστώσει», προσέθεσε, ενώ απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες επισήμανε πως είναι «καθήκον» όλων «το επόμενο διάστημα, ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης», να βρεθούν «δίπλα στους αγώνες των πολιτών». Όπως ανέφερε, «ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό».

  «Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα. Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως

  Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν «συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα» «προς αυτή τη κατεύθυνση».

  «Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχθούν. Η ευθύνη όλων μας δεν είναι πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά απέναντι στην κοινωνία που με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της ΝΔ μπαίνει εκ νέου σε βαθύτατη κρίση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωινός καφές συζητήθηκε και η σύσταση τετραμελούς επιτροπής δεοντολογίας που θα αξιολογεί τοποθετήσεις στελεχών και θα επιβάλει ποινές για όσους απομακρύνονται από τις κεντρικές θέσεις του κόμματος. Σε αυτή θα συμμετέχουν, βάση των θεσμικών τους θέσεων οι Όλγα Γεροβασίλη, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

  Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τη Δευτέρα από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

  Σπίρτζης: Απαράδεκτη η παρέμβαση του Τσακαλώτου

  Την έντονη δυσαρέσκειά του για την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μέσω Facebook εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είναι γνωστό ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό "πολιτικό απατεώνα" για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha ο κ. Σπίρτζης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απαράδεκτη. Το λέω ευθαρσώς. Δεν έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή μία άλλη θεώρηση. Το λέω γιατί σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε και τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες -και εμείς έχουμε αποδείξει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε- να συζητάει τέτοιες διαφωνίες στα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι αυτά που διαφωνούσαμε με τον κ. Τσακαλώτο, εκεί να δείτε.

  Να μου επιτρέψετε να σας θυμίσω γιατί είπε ο Αλέξης Τσίπρας "πολιτικό απατεώνα" τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν το αναδεικνύετε. Λέτε τον χαρακτηρισμό αλλά δε λέτε γιατί. Απευθυνόταν σε αυτά που έταξε ο κ. Μητσοτάκης στα μικρομεσαία στρώματα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, την ανάπτυξη και τα έργα, για το Ελληνικό.

  Μάλιστα, ζήτησε «να δούμε γιατί έγινε αυτός ο χαρακτηρισμός», και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ειδικό δικαστήριο για πολιτικό απατεώνα, δηλαδή ότι είπε ψέματα σε μια σειρά από ζητήματα στα οποία και παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, τα οποία σήμερα είναι εμφανή. Δεν έχουν φανεί αυτά που έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών; Σοβαρά μιλάτε;».

  Κληθείς να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε η συνάδελφός του, Θεοδώρα Τζάκρη στον Πρωθυπουργό, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε: «Δεν είπε αυτό η κ. Τζάκρη. Δεν υπάρχει άνθρωπος οποιασδήποτε απόχρωσης του προοδευτικού χώρου που να μην είναι διεθνιστής. Δεν χαρίζουν τον πατριωτισμό σε όσους έχουν φέρει τις μεγάλες εθνικές καταστροφές».

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα