Οι «άγνωστες» αμερικάνικες πιλοτίνες που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, που οι δημοσιογράφοι αγνοούσαμε την ύπαρξή τους, αποκαλύφθηκε ότι έχουν τεθεί σε υπηρεσία εδώ κι ένα χρόνο. Η «αποκάλυψη» έγινε κατά την διάρκεια επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΝ στον Ναύσταθμο της Σούδας, την Πέμπτη.

Πρόκειται για δύο πιλοτίνες μήκους 34 ποδών (περίπου 11 μέτρα), που δόθηκαν ως δωρεά από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για χρήση στον ναύσταθμο της Σούδας.

Συνέβη πριν από ένα χρόνο, οπότε οι αμερικανικές δυνάμεις στην βάση παραχώρησαν δωρεάν τέσσερα σκάφη τύπου Dauntless, τα οποία αντικαταστάθηκαν από τα νέου τύπου σκάφη υποστήριξης των ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην βάση.

Τα σκάφη που παραχωρήθηκαν διαθέτουν δύο κινητήρες απόδοσης 380 ίππων, που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 50 μιλίων. Η υπερκατασκευή είναι αλουμινένια και διαθέτουν ντεπόζιτο 200 γαλονιών (περίπου 800 λίτρα) καυσίμου.

Από τα 4 σκάφη, οι μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού έθεσαν σε πλήρη λειτουργία τα 2, με τα άλλα να χρησιμοποιούνται ως δότες ανταλλακτικών. Πρόκειται για ιδιαίτερα ικανά σκάφη, που χρησιμοποιούνται κυρίως για διευκόλυνση λιμένος. Κι επειδή τα πάντα αποτυπώνονται και σε κόστος, το Πολεμικό Ναυτικό από αυτή την δωρεά απέκτησε 2 πλήρως λειτουργικά σκάφη με ανταλλακτικά για υποστήριξη, η αξία των οποίων φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Στη φωτογραφία βλέπετε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, να επιθεωρεί το ένα από αυτά τα σκάφη, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του ΝΚ Πλοίαρχος Ι. Σαρρηγιάννης ΠΝ. O Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΝΚ, τα πλοία σε επισκευή, τις πλωτές δεξαμενές και τις υποδομές ενδιαίτησης του προσωπικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ