«Προς πόλεμο προπαρασκευή» από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Βασική και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές γι’ αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη τη σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Ονομάζεται «προς πόλεμο προπαρασκευή» και είναι η μοναδική οδός για τη διαρκή ειρήνη, την οποία Ειρήνη η πατρίδα μας διαχρονικά, πιστά και φερέγγυα υπηρετεί και επιδιώκει στη μακρόχρονη, αξιοζήλευτη, μοναδική και παγκοσμίως γνωστή άλλωστε Ιστορία της, διατηρώντας Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές και επαρκείς ώστε να την εγγυώνται, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως το Εθνικό Συμφέρον σύμφωνα με τις επιταγές της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγική». Τάδε έφη, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στις 22 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια τελετής παραλαβής των καθηκόντων του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αρχηγός έχει κάνει σειρά επισκέψεων στην έδρα των ΟΥΚ, και στο αρχηγείο Στόλου. Ο Αρχηγός την Πέμπτη, 4 Ιουνίου, βρέθηκε με το «συνάφι» του κι αυτό φαινόταν όλη την ώρα, που πέρασε μαζί τους στην έδρα των Μονάδων, στην προετοιμασία για το άλμα (και μέσα στο ελικόπτερο και στο άλμα). Όπως εμφανείς ήταν οι δεσμοί και με το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των άλλων Κλάδων, του ΠΝ και της ΠΑ, δηλαδή της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ/ΠΝ) και της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ/ΠΑ).

Δεν πήγε απλά για να τους εμψυχώσει και να δώσει διαταγές αλλά να πηδήξει μαζί τους με αλεξίπτωτο και να περάσει το μήνυμα ότι πρώτος ακολουθεί το δόγμα για το οποίο πρέπει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων να είναι έτοιμο… «Προς πόλεμο προπαρασκευή».

Την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΣ καθώς για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την κατάσταση των μονάδων του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Υποβρύχιο «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ», το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) – Πυραυλάκατο «ΞΕΝΟΣ» και την Κανονιοφόρο «ΚΑΣΟΣ».

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αρχηγό, ξέρουν ότι οι επισκέψεις αυτές κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα ήταν. Ενημερώθηκε ουσιαστικά και έδωσε οδηγίες για το επίπεδο ετοιμότητας που θέλει να υπάρχει. Οι Ειδικές Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ξέρει ότι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος ενδεχόμενης κρίσης. Και οι επισκέψεις αυτές ήρθαν ως επισφράγισμα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, που φέρουν στο 100% την υπογραφή του, όπως γράψαμε πρόσφατα στο enikos.gr.

Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει δώσει και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, για κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης τουρκικής προκλητικότητας οι ελληνικές δυνάμεις να έχουν το πάνω χέρι πριν η κατάσταση «ανέβει επίπεδο». Κινήσεις οι οποίες δεν γράφονται για ευνόητους λόγους, όμως, σε κάθε περίπτωση κάποιες γίνονται αντιληπτές… επίτηδες ώστε να περνάει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι το τίμημα δεν θα είναι απλά βαρύ αλλά ασήκωτο.

Ποια είναι η κίνηση που αναμένεται να εκδηλωθεί από την Τουρκία; Οι πληροφορίες από τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης συγκλίνουν στον χάρτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας και δείχνει τα παράνομα οικόπεδα 15 και 16 του αυθαίρετου τουρκολιβυκού μνημονίου ως τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους του νέου γεωτρύπανου με την ονομασία «Σουλτάνος Κανουνί». Θα φέρει σε πέρας την αποστολή του, της επέκτασης δηλαδή της γεωγραφικής επιρροής της Τουρκίας ή θα έχει την τύχη του Σουλτάνου «Αμπντούλ Χαμίτ Β’»;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ