Κουτσούμπας: Να μην σταματήσει ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας, απαντώντας στην δημοσιογραφική παρατήρηση «καλά τα πάμε τουλάχιστον όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι», είπε «όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, ναι. Όμως τους χειρισμούς της κυβέρνησης πρέπει να τους κρίνουμε κυρίως από το τι γίνεται στους τόπους δουλειάς, στους εργαζόμενους και για τα μέτρα προστασίας της υγείας τους βεβαίως, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο: απολύσεις, απληρωσιά, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές στα ωράρια, εκ περιτροπής εργασία».

«Πρέπει να βλέπουμε κυρίως τι επιπτώσεις έχει η κυβερνητική πολιτική και εν μέσω πανδημίας στους εργαζόμενους, όπως επίσης και το σύστημα της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε. «Εμείς κρίνουμε την κυβέρνηση όχι αν γίνονται κάποια πραγματάκια ή αν με πραγματική αυτοθυσία το επιστημονικό δυναμικό, γιατροί, νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μια τιτάνια μάχη με την πανδημία για να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας, (αλλά με το) εάν γίνονται επαρκώς οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, αν επεκτείνονται οι αναγκαίες υποδομές και δομές στον τομέα της υγείας, αν παίρνονται όλα τα μέτρα γιατί δυστυχώς δεν τελειώνουμε» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας. Τόνισε ακόμα ότι «το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που μπήκε για διαβούλευση, να αποσυρθεί».

Ερωτηθείς για την υπόθεση της τηλεκπαίδευσης και τα ΚΕΚ είπε ότι «μπορεί να είναι και φιάσκο και σκάνδαλο» σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι «δίνεται η εκπαίδευση σε ιδιωτικά κέντρα».

Επισήμανε ότι μόνο το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα ένταξης σε δημόσια, δωρεάν, με επιστημονικά κριτήρια εκπαίδευση και αποκατάσταση των ανθρώπων που συμμετέχουν στα ΚΕΚ ή στα κέντρα εκπαίδευσης.

Τόνισε ότι το ζήτημα «δεν επιλύεται με την αλλαγή και την υποχώρηση της κυβέρνησης μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Βρούτση, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά στο υπουργείο Εργασίας» καθώς «πάλι δε δίνονται τα 800 ευρώ στους επιστήμονες, όπως σε άλλους κλάδους εργαζομένων, που και αυτοί τα έχουν απολύτως ανάγκη». «’Αρα 800 ευρώ εδώ και τώρα πρέπει να δοθούν σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και βεβαίως η κυβέρνηση να πάρει μέτρα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δε μιλάνε για τα 800 ευρώ καθαρά και ξάστερα, επαφίονται στα 600 ευρώ που δίνει στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες λες και τους κάνει χάρη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Ως προς το ενδεχόμενο παραίτησης Βρούτση είπε «δεν είναι το κύριο να αλλάξει ο κ. Βρούτσης και να έρθει άλλος “Βρούτσης”. Το ζήτημα είναι τι πολιτική ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για αυτό το ζήτημα. Ο Βρούτσης άλλωστε είναι γνωστό ότι μπήκε εκεί για να φέρει αντεργατικά μέτρα. Αυτός δεν είναι υπουργός Εργασίας, είναι υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας και τον έχουμε συνηθίσει. Όλος ο κόσμος τον ξέρει τι κάνει τόσα χρόνια εκτός απ’ την αντικομμουνιστική και την αντιΚΚΕ χολή που ξερνάει κάθε φορά που παίρνει το λόγο στη Βουλή». «Ας τον αλλάξει εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Ίσα – ίσα που εμείς έχουμε πολλά “ράμματα για τη γούνα” του κ. Βρούτση. Αλλά αν φύγει αυτός θα έρθει ένας άλλος “Βρούτσης” που θα είναι υπουργός πάλι της ΝΔ και βεβαίως πάλι θα υλοποιεί μια πολιτική και θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και απ’ αυτή τη σκοπιά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε» πρόσθεσε.

Σχετικά με την «επόμενη μέρα» είπε ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να περάσουν όλα τα μέτρα και όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ, που τα είχε και πριν την κρίση με την πανδημία». «Και δε θα είναι προσωρινά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή όπως λένε άλλα κόμματα. Τα μέτρα που θίγουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα έρχονται για να μείνουν» είπε και σημείωσε ότι αναμένεται βαθιά κρίση την οποία η πανδημία επιτάχυνε, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο την εξωστρεφή ελληνική οικονομία. Τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και ετοιμότητας των εργαζομένων ώστε να υπερασπισθούν τα εργασιακά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, την συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους χώρους δουλειάς.

«Ως ΚΚΕ έχουμε στηρίξει αποφάσεις συλλόγων, σωματείων, για μέρες δράσης και στα νοσοκομεία και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τώρα στις 28 Απρίλη τη μέρα δράσης σε εργοστάσια, σε εργασιακούς χώρους και μπροστά στην Πρωτομαγιά ακριβώς, για να αναδειχτούν τα προβλήματα, να μη σταματήσει ο αγώνας και να είμαστε πανέτοιμοι την επόμενη μέρα να θέσουμε επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και για να μη νομιμοποιηθούν αυτά τα μέτρα, που τέτοιο στόχο έχουν οι μεγαλοβιομήχανοι και βεβαίως να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για το λαό μας, για τη χώρα μας» κατέληξε στη συνέντευξή του ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ