Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο μέτωπο των εργασιακών και στον τομέα της Υγείας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έστρεψε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του στη Βουλή. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με αφορμή την πανδημία, «βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και εκείνο της συνδικαλιστικής δράσης» και έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά της, όταν μιλά για προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά δεν ακυρώνει τις περισσότερες από 100.000 απολύσεις που έγιναν μόνο μέσα στον Μάρτιο.

«Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία. Όρθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του. Όρθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Κι ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί κι απ’ αυτό το βήμα της Βουλής σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα κι αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, έχει σήμερα μια επώνυμη καταγγελία ο Ριζοσπάστης για συγκεκριμένη επιχείρηση, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε ότι «την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό μάλιστα, δίνετε νέα εργαλεία προς την μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ζήτησε να παγώσουν άμεσα τα αντεργατικά μέτρα, να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του λαού με πάγωμα δόσεων δανείων, τιμολογίων ΔΕΚΟ κλπ. και να ενταχθούν περισσότερες κατηγορίες στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, από το οποίο τώρα εξαιρούνται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, ΕΒΕ, επιστήμονες με μπλοκάκι. «Μία είναι η λύση αυτή τη στιγμή. Να παγώσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια αμέσως. Να παγώσουν για παράδειγμα, τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ, για άλλες σχετικές επιχειρήσεις. Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή. Να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, σε καμία μείωση μισθών. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως υπογράμμισε, το ΚΚΕ αποδέχεται την ατομική ευθύνη, η οποία όμως εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη του κράτους για να λυθούν τα επείγοντα, τα άμεσα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων και η ομοψυχία του λαού μπορεί να εκφραστεί τώρα απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών της που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του. «Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που έχει την πρωταρχική και κύρια ευθύνη, λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Και με την ευκαιρία: Σταματήστε να κουνάτε μονότονα το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό. Αφήστε αυτό το ύφος, όπως κάνατε με αφορμή και τις ουρές στις τράπεζες, λες και δεν ξέρετε πως οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να στέκονται στις ουρές… Λες και δεν ξέρετε πως οι τραπεζίτες έκλεισαν υποκαταστήματα, απέλυσαν εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες. Δική σας είναι η ευθύνη να μην ξεροσταλιάζει ο κόσμος έξω από τις τράπεζες», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Είπε, επιπρόσθετα ότι ο μύθος για την αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι θέση όλων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, «αποκαλύφθηκε από τη μεγάλη κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων και των μονοπωλιακών ομίλων που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν χρυσές δουλειές».

Ο κ. Κουτσούμπας διατύπωσε γι’ άλλη μια φορά τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των γιατρών και των υγειονομικών για άμεση κάλυψη των τραγικών ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, με προσλήψεις, αλλά και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. «Θα έλεγα ότι εδώ μέσα και σήμερα περίσσεψαν και τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς μας, όμως, τα καλύτερα συγχαρητήρια και χειροκροτήματα θα ήταν να λύσετε όλες αυτές τις ελλείψεις, όλα αυτά τα προβλήματα, τα αιτήματα που οι ίδιοι ξέροντας καλύτερα την κατάσταση από μέσα σας λένε και σας προβάλλουν», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Διατύπωσε, επιπλέον, τις προτάσεις του ΚΚΕ σε σχέση με το σύστημα Υγείας: Να προχωρήσει άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Και όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη, να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο, να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα και τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις, να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας, στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται νοσηλεία – στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις, να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών, να προμηθευτούν τα νοσοκομεία με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι ίδιοι οι υγειονομικοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται εδώ και τώρα, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού.

Άσκησε κριτική, επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική και τις αποφάσεις της, λέγοντας ότι η περίφημη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» περίτρανα αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει, αφού η ΕΕ δεν είναι για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, η ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι λαοί και κατέληξε λέγοντας ότι «η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για τη συνολική ανατρεπτική πορεία των λαών» και αυτό μόνο, όπως είπε, «είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ