• Παναγιωτόπουλος: Δεν θα λύσει το ΝΑΤΟ τις διαφορές μας με την Τουρκία - ΒΙΝΤΕΟ

  1:05 μμ, Πέμπτη 20 Φεβ 2020 1:05 μμ, Πέμπτη 20 Φεβ 2020

  Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό σχετίζεται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της χώρας από τη συμμετοχή της σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της της η' αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, για την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή στρατιωτικών στο Μαλί της Αφρικής και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ.

  Όπως βεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η αποστολή της συστοιχίας «Πάτριοτ» δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, άλλωστε -ανέφερε- μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας.

  Για την αποστολή στο Μαλί, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ. Υποστήριξε, επίσης, πως η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές. Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού, όπως επισήμανε.

  Όσον αφορά τα στενά του Ορμούζ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναπτύξουμε καμία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού εκεί. «Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι απασχολημένα στο πλαίσιο της δραστηριότητας τους στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως στην "επιτήρηση τουρκικών ερευνητικών τα οποία συνοδεύονται από φρεγάτες και επιχειρούν εδώ και εκεί», διευκρίνισε.

  O κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα λύσουν τις διαφορές τους στο ΝΑΤΟ καθώς η συμμαχία δεν έχει προβλέψει πλαίσιο παρέμβασης σε διμερείς διαφορές ωστόσο επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να τιμά τις συμμαχίες της καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη στις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας.

  "Δεν το κάνουμε για να πολεμήσουν μαζί μας αλλά για να αναπτύξουν θέσεις στα διεθνή fora ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πολεμήσουμε. Το θέμα δεν είναι ποιοι θα πολεμήσουν μαζί μας αλλά ποιοι θα στοιχηθούν μαζί μας ώστε να αποφύγουμε στρατιωτική εμπλοκή. Τα καταφέρνουμε αρκετά καλά" πρόσθεσε.

  Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα υπογράμμισε ότι με αυτές τις αποστολές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρώτη φορά στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ, είπε η βουλευτής και εξέφρασε την ανησυχία της ότι εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιθέσεις και δημιουργούμε νέους εχθρούς.

  Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα