Παναγιωτόπουλος: Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα – Τι μας είπε ο Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, το κλίμα που επικράτησε και όσα ειπώθηκαν από τις δύο πλευρές μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” στον ΑΝΤ1.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «αυτό που μετράει είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει προς αυτό να γίνονται ένα-ένα τα βήματα», αναφερόμενος στην κατάθεση στην Βουλή της διάταξης για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 και Mirage.

«Η Τουρκία αυτήν την εποχή στα μάτια του λαού και των ηγετών της θεωρεί ότι “έχει πάρει τα πάνω της” κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που “λειτουργούσε” η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ».

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ό,τι ήθελε να πει και ό,τι ήθελε να στηλιτεύσει για τη συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε».Ο υπ. Άμυνας διέψευσε ότι κατά τη συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό», καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”…», συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

Όπως προσέθεσε ο κ. Παναγιώτοπουλος, «η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Υπήρξαν αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι “οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα”. Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς “παίζει παιχνίδι” με το προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη».

«Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», είπε ο Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία. Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι “καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι”, λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε».Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

«Συμφωνήσαμε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Υπ. Εθνικής Άμυνας απάντησε «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας».

Όπως σημείωσε αρκετές φορές «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζοντας όμως εμφατικά ότι «εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ