• ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα - Τι απαντά ο υπουργός Εξωτερικών

  8:05 μμ, Τετάρτη 05 Φεβ 2020 8:05 μμ, Τετάρτη 05 Φεβ 2020

  Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα Ίμια.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα” και την κάλεσε "να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε", με το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να αφήνει αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "ασυγχώρητη ελαφρότητα" και "επιπολαιότητες" και να διαμηνύει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε “μικροπολιτικούς διαλόγους”.

  Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

  “Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά. Την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της”, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.

  Και συνεχίζει λέγοντας πως σήμερα, “ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!”.

  Όπως υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, “προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε”.

  Ωστόσο, καταλήγει η ανακοίνωση, “μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα”.

  Τι απαντά το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών

  Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μην παρασυρθεί σε “μικροπολιτικούς διαλόγους” για θέματα εξωτερικής πολιτικής και να συνεχίσει να ασκεί την εξωτερική πολιτική “με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών.

  Το γραφείο Τύπου του Νίκου Δένδια, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως “συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα, ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων".

  Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, “οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα