Νομοσχέδιο για Πολιτική Προστασία: Στόχος το οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» των αρμοδιοτήτων

Οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών, στοχεύει να βάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, κρίθηκε αναγκαία μετά τις τραγωδίες που εκτυλίχθηκαν τόσο με τις πλημμύρες στη Μάνδρα όσο και με την πυρκαγιά στο Μάτι και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κάθετης δομής με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους Περιφερειάρχες, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του μηχανισμού, εκτίμησης της κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.

Στόχος αυτής της κάθετης δομής είναι ο καλύτερος συντονισμός, καθώς μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε το πρόσωπο που με την εξειδικευμένη γνώση της Πολιτικής Προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 περιφερειακοί διοικητές.

Σχετικά με την πρόληψη δίνονται οι εξής δυνατότητες:

-Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής – και όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, μετά από καταστροφή.

-Δυνατότητα fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης, (καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κλπ.).

-Υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων από δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα γενικά σχέδια, που ήδη έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π.. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την επικράτεια, χωρίς γραφειοκρατία και αλληλομετάθεση ευθυνών – και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, μετά από δεκαετίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει, ποτέ πια, άλλο Μάτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ