• Οι προκλήσεις του Ερντογάν και η οργισμένη αντίδραση Αθήνας - Στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

  2:14 μμ, Κυριακή 19 Ιάν 2020 2:14 μμ, Κυριακή 19 Ιάν 2020

  Στα άκρα έφτασε η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

  “Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που έκανε δεν είναι τα σωστά. Δεν ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία καλά”, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. Όπως είπε, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης “φρίκαρε την Ελλάδα”.

  Σύμφωνα με τον Ερντογάν "Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία" και μετά το μνημόνιο προχώρησε σε μία πολιτική ρεβανσισμού. "Ο Χαφτάρ δεν έχει αξία. Και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα (σσ. ο Μητσοτάκης). Έδωσαν αυτές τις συνεντεύξεις, που δεν έχουν αξία. Όταν ο Χαφτάρ φτάσει στη Γερμανία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι θα έχει να πει εκεί".

  Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την κυβέρνηση Σάρατζ, ο Ερντογάν τόνισε πως “είδαμε τρομοκρατικές οργανώσεις να ανακτούν έδαφος στη Λιβύη. Οι επιθέσεις απείλησαν ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την αναγκαία αντίδραση σε αυτές τις επιθέσεις του Χαφτάρ".

  Και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Τουρκία ενδυνάμωσε τη συνεργασία της με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με την υπογραφή δύο μνημονίων. "Η Τουρκία είναι το ‘κλειδί’ για την ειρήνη στη Λιβύη. Στη χώρα αυτή επέστρεψε η ηρεμία, μέσω της εκεχειρίας που επετεύχθη και με τη συνδρομή του Βλαντιμίρ Πούτιν”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως υπογράμμισε, "αυτές οι προσπάθειες αποτέλεσαν επίσης τη βάση για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η αποφασιστική συμπεριφορά της χώρας μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή. Η χώρα μας, επίσης, εγγυάται το μέλλον της Λιβύης και διασφαλίζει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο με αυτά τα βήματα".

  Αναφερόμενος, τέλος, στη σημερινή Διάσκεψη τόνισε πως "τη βλέπουμε ως ένα σημαντικό βήμα” για να προσθέσει ότι "οι αναζωογονητικές ελπίδες δεν πρέπει να θυσιάζονται στις φιλοδοξίες των εμπόρων του αίματος και του χάους”.

  Η απάντηση της Αθήνας

  Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

  "Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

  Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας" αναφέρει το ΥΠΕΞ.

  Τουρκία: Το Γιαβούζ ξεκινά γεωτρήσεις νότια της Κύπρου

  Σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου έχει μεταφερθεί το Γιαβούζ, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις

  Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

  "Ως συνιδιοκτήτης του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι σε αυτόν τον τομέα. Αν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν τα έσοδα" σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

  Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας: «Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης».

  «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση.

  Κύπρος για παράνομη γεώτρηση: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο

  Σφοδρή η αντίδραση της Κύπρου στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία προγραμματίζει νέα παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σε σχετική ανακοίνωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει την νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, καταλογίζοντας στην Άγκυρα ότι συνεχίζει “να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL".

  Όπως υπογραμμίζει η Προεδρία, μία τέτοια ενέργεια θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου, αντίστοιχα.

  "Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Κάνει λόγο για κυνισμό και υποκρισία από την πλευρά της Τουρκίας, που “διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού”.

  Συνεχίζοντας, η Κυπριακή Κυβέρνηση επισημαίνει πως “οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο".

  Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για γεώτρηση από "Γιαβούζ": Στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων

  Οι επανειλημμένες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και καταδικάζονται απερίφραστα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από τη γειτονική χώρα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

  Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

  "Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

  Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

  Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

  Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

  Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα