Βούτσης: Ελλειπτική και εξαιρετικά προβληματική η τοποθέτηση Μητσοτάκη – ΒΙΝΤΕΟ

«Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μία έμπρακτη αρχή εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας, αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν και τις οποίες εμπράκτως με τη Συρία, στα νοτιοανατολικά της σύνορα, αμφισβήτησε πριν λίγο καιρό και ίσως πήρε εξ αυτού αέρα. Με αυτήν την έννοια, είναι μία σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Επίσης, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «η χθεσινή έγκριση από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου, δεν είναι κάτι απλό. Πριν από 20 χρόνια, ενεκρίθη από την τουρκική Βουλή το casus belli σε σχέση με το Αιγαίο. Χωρίς να πάρει απόφαση τότε η τουρκική κυβέρνηση, το έριξαν να πάει μέσω της τουρκικής Βουλής, είναι θέμα το οποίο από τότε έχει δημιουργήσει ένα τείχος στις σχέσεις των δύο κοινοβουλίων».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «άδικη» την επίθεση «προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στην κριτική την οποία άσκησε, σε ζητήματα τα οποία είναι εξόχως προβληματικά».

«Ο κ. Τσίπρας έκανε κριτική για την πλήρη αφωνία που υπήρξε στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, όπου ενώ είχαν ληφθεί οι αποφάσεις από την Ε.Ε για τα μέτρα προς την Τουρκία, δεν υπήρξε καμία αναφορά σε εκείνη τη συνάντηση. Όλα αυτά, δείχνουν λάθος κινήσεις», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι«μέσω των διαρροών ετέθη ένα μείζον ζήτημα. Ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών. Είπε για τους 8 , είπε για τους Κούρδους, είπε για τον Οτσαλάν… Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το άντρο, προσελκύει τους τρομοκράτες και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ούτε στην μικρή δήλωση του Λονδίνου, ούτε σήμερα στη δεκάλεπτη αναφορά του Πρωθυπουργού, υπήρχε η ευαισθησία τοποθέτησης εκ μέρους της χώρας, εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, στο πως αυτές οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονται, με βάση το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο, το δίκαιο της Ε.Ε. σε σχέση με όλους αυτούς που κατά τα άλλα, από την άλλη πλευρά θεωρούνται τρομοκράτες».

Αναφερόμενος στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών- προσφύγων, ο κ. Βούτσης είπε ότι «ανοίγουμε αντί να κλείνουμε μέτωπα».

«Εφόσον συμφωνούμε ότι το κύριο μέτωπο είναι στην Ε.Ε., να υπάρξει η πίεση από την πλευρά μας, η αποφασιστικότητα, έτσι ώστε όλα τα κράτη να αποδεχτούν την απόφαση για τον επιμερισμό, την ανάληψη ευθύνης για τις ροές προσφύγων και μεταναστών που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τη χώρα μας. Αντί να έχουμε τα πυρά μας εκεί, φέρνουμε αντι- ιστορικές τομές και διχασμούς μέσα στο εσωτερικό της χώρας και ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκρουση και αντιπαράθεση με το ίδιο το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Βούτσης.

«Η σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν ελλειπτική, εξαιρετικά – αν όχι διχαστική- προβληματική για τον τρόπο που πολύ υπεύθυνα ο πρώην Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για ζητήματα του παρελθόντος, τα οποία θα πρέπει να αρθούν για να υπάρξει μία πιο αποφασιστική στάση από την πλευρά μας και σίγουρα δημιουργούνται κάποια ερωτηματικά από την παράλειψη κορυφαίων απαντήσεων στο ζήτημα της εφαρμογής και επέκτασης μέτρων απέναντι στην Τουρκία και το μείζον θέμα, το ζήτημα τρομοκρατίας που έθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν για τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ