• Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8: Η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ως ο διεθνής ταραξίας της περιοχής - Τι είπε για τον Ζάεφ

  1:40 μμ, Παρασκευή 15 Νοε 2019 1:40 μμ, Παρασκευή 15 Νοε 2019

  "Ο στόχος μας για την ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εθνικός στόχος, τον οποίο έχουμε θέσει από το 2003. Η διαδικασία διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια έχει ελληνική σφραγίδα γιατί είναι μια απόφαση της ΕΕ που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Από τότε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις λέγαμε ότι είναι καλύτερο να συνορεύουμε στα βόρεια σύνορά μας με χώρες οι οποίες προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη, αποκτούν ευρωπαϊκή κουλτούρα και θεσμούς και σχέσεις καλές γειτονίες από ότι να έχουμε χώρες που μαστίζονται από τις βαλκανικές πολιτικές ασθένειες" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

  "Είμαστε ταγμένοι υπέρ της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ. Νομίζω ότι η πρωτοβουλία που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον κ. Μακρόν και να του εκθέσει τις ελληνικές θέσεις, υπερασπίζοντας τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια, είναι μια πρωτοβουλία που συμβάλλει σε αυτό το κλίμα. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή η πρωτοβουλία από μόνη της θα αρκέσει για να φύγουν οι αντιρρήσεις του Προέδρου της Γαλλίας, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρές. Έχουν σχέση με τη λειτουργία της Ένωσης, πιστεύει ο κ. Μακρόν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια Ευρώπη τόσο μεγάλη των 29 χωρών χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο" πρόσθεσε.

  "Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον κ. Ζάεφ, για τη διαδικασία βελτίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία έχει πολλά ελαττώματα και λειτουργικά και ουσιαστικά. Και αυτό το οποίο ζήτησε είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση στήριξης τουλάχιστον στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάτι το οποίο ο κ. Ζάεφ με δηλώσεις του στον Τύπο είχε πει ότι ενδεχομένως και θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Όπως αμφισβητείται η συμφωνία αυτή από άλλα πολιτικά κόμματα της Β. Μακεδονίας" τόνισε.

  "Χθες κάναμε και μια γενναία πρωτοβουλία. Επιτέλους τα μακεδονικά προϊόντα, τα ελληνικά προϊόντα της Μακεδονίας να αποκτήσουν και μια ενιαία ταυτότητα, εταιρική ταυτότητα, εθνική ταυτότητα και να έχουν ένα σήμα ενιαίο για να προστατεύσουμε τα προϊόντα που έχουν ονομασία προέλευσης και την κουλτούρα της περιοχής. Και το ξεκαθαρίσαμε στον κ. Ζάεφ ότι αυτή η ενέργεια γίνεται ακριβώς για να προστατευτούμε απέναντι σε αυτή τη διάθεση, την οποία έχουμε δει από τους Σκοπιανούς το τελευταίο διάστημα, για καπήλευση του ονόματος προέλευσης από τη σκοπιανή πλευρά μέσα από την προώθηση πχ των κρασιών τους ως μακεδονικά" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

  Ερωτηθείς για την Τουρκία και την συνάντηση Τραμπ με τον Ερντογάν απάντησε ότι "δεν μπορώ να σας πω ότι εμείς αισθανόμαστε ικανοποίηση από την εξέλιξη που είχε αυτή η συνάντηση. Παρ'ότι δεν είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, γιατί οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο και υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός ότι έχει καταφέρει σήμερα η Τουρκία να δρα παρανόμως στη Συρία, πράγμα που έχει καταδικαστεί από το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων, με τις ευλογίες της Αμερικής και της Ρωσίας είναι κάτι που μας προβληματίζει πολύ".

  "Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ως ο διεθνής ταραξίας της περιοχής. Όταν το έθεσα στον ομόλογό μου χθες, στη Θεσσαλονίκη, αυτός αντέτεινε ότι βλέπουμε λάθος τα πράγματα. Του ανταπάντησα ότι εμείς δεν τα βλέπουμε λάθος γιατί δεν είναι μια ελληνική θέση, είναι μια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε και κυρώσεις στην Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος γείτονας. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μία σταθερή θέση στα εθνικά μας θέματα και από την άλλη να βρούμε τρόπους συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα" συμπλήρωσε.

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα