Ψήφος αποδήμων: Περιθώριο σύγκλισης “βλέπει” το Μαξίμου – Όλα όσα έγιναν στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο κύκλος των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά πως υπάρχει “σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης”.

Πρώτος στο γραφείο του στη Βουλή βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η συνάντηση διήρκησε περίπου μια ώρα.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Τσίπρα για τις αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές. Η συνάντηση ξεκίνησε με… χιούμορ για να σπάσει ο πάγος. Οι κ. κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

“Μικρές αλλαγές” του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. “Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας.

Τσίπρας: Ψηφοθηρία η πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων – Τον προέτρεψα να αλλάξει ρότα για να βρούμε κοινό τόπο – BINTEO

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, που βασίζεται στο πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Εξωτερικών, κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί του ζητήματος.

Η πρόταση αυτή προβλέπει “να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτοί να συζητήσουν και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Με μια και μόνο προϋπόθεση, όπως σημείωσε: “Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό”.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση επιχειρήσει να μετατραπούν οι Έλληνες του εξωτερικού “σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε”. Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή τους, “δυστυχώς εκεί κατατείνει”. “Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας επί του θέματος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως “οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς”.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε, στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. “Κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κρυωμένοι Μητσοτάκης και Γεννηματά – Τα είπαν με… πράσινο τσάι

Ακολούθησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Και οι δύο παραδέχθηκαν σε έναν σύντομο διάλογο ότι είναι κρυωμένοι.

“Δεν είμαι πολύ καλά, σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ” είπε η κ. Γεννηματά όταν την πλησίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

“Ούτε κι εγώ” απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ως ασθενείς, και οι δυο επέλεξαν να πιουν ζεστό πράσινο τσάι…

Ο διάλογος

Γεννηματά: Δεν είμαι και τόσο καλά

Μητσοτάκης: Το ίδιο είμαι και εγώ

Γεννηματά: Ωραία δεν κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου

Μητσοτάκης: Θα παραγγείλω ένα ζεστό πράσινο τσάι

Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ

Μητσοτάκης: Το εκτιμώ ιδιαίτερα

Σύγκλιση απόψεων Μητσοτάκη-Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων – Τι δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΒΙΝΤΕΟ

“Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους, να εκλέγουν αντιπροσώπους” δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: “όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Η κ. Γεννηματά είπε επίσης ότι επεσήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι “απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό”.

Η συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

Κουτσούμπας: Θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων – Διαφωνούμε με την επιστολική ψήφο – ΒΙΝΤΕΟ

Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι η οριστική στάση του κόμματος θα καθοριστεί από το τι ακριβώς θα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ έθεσε τις απόψεις του επί του ζητήματος, όπως είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, με συγκεκριμένα κριτήρια.

Το πρώτο κριτήριο, εξήγησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι οι ομογενείς να έχουν σχέση με την Ελλάδα, η οποία να εκφράζεται με τον ΑΦΜ. Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι θα πρέπει να είναι εύλογο το διάστημα που απουσιάζουν από την Ελλάδα, “ενδεικτικά θέσαμε αυτό να ορίζεται πχ στα 30 χρόνια”, είπε.

Ως προς την έκφραση της ψήφου, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική ψήφο, σημειώνοντας πως “πρέπει να αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα” και να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργούν με ευθύνη των πρεσβειών.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Κουτσούμπα για τις… ιώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Από τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες επιβεβαιώθηκε πως οι πολιτικοί αρχηγοί πράγματι είναι… άρρωστοι.

Ο κ .Κουτσούμπας ρώτησε τον Πρωθυπουργό εάν είναι κρυωμένος με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά:

“Είμαι κρυωμένος, η Φώφη είναι πιο χάλια”.

Θετικός ο Βελόπουλος για την ψήφο των αποδήμων: Δεν μπορεί να ψηφίζει ο “Μεχμέτ” και να μην ψηφίζει ο “Κώστας” – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ελληνική Λύση συμφωνεί επί της αρχής στην ψήφο των αποδήμων, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στην Ελλάδα, είναι δικαίωμά τους. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος. Άρα σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής”, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι “στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε”, γιατί, όπως είπε, “μας ενώνει ο κανόνας της λογικής, ότι οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσουν”.

Βαρουφάκης: Να δοθούν τα δικαιώματα της ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ψήφο των αποδήμων.

Υποδεχόμενος τον κ. Βαρουφάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πεθερού του, Φαίδωνα Στράτου.

Μετά τη συνάντηση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε πως αυτή έγινε σε “πολύ καλό κλίμα”, τονίζοντας πως “ο Πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων”. “Συμφωνήσαμε”, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, “και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων”.

Όπως υπογράμμισε, “οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία” και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου. Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, “το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα”. Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι. “Εάν δεν δώσεις την δυνατότητα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών αποδήμων δεν αποδίδεις πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους”, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: “Οι απόδημοι έχουν κουραστεί με την ελληνική πολιτεία που μονίμως τους εξυμνεί, τους ζητά συνεχώς βοήθεια, αλλά μετά τους εγκαταλείπουμε και αυτό είναι άκρως εξευτελιστικό”.

Ανέφερε, στη συνέχεια, πως “μου είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό είναι πολύ καλό. Εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας”. Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις, διευκρίνισε. “Σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια και αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων”, κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός προσήλθε σε αυτές με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, ενώ χαρακτηρίζει “παραγωγική” τη στάση των πολιτικών αρχηγών.

Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας, τονίζει το Μαξίμου.

Αντικείμενο διαβούλευσης, σημειώνει, είναι η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, ωστόσο, φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, εκτιμά το Μαξίμου.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. “Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη”, καταλήγει το Μαξίμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ