Φίλης κατά Κεραμέως για τους σημαιοφόρους στις μαθητικές παρελάσεις

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Φίλη σχετικά με τους σημαιοφόρους μαθητές στις παρελάσεις, με αφορμή τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι τη σημαία θα κρατάει αυτός που έχει την καλύτερη επίδοση στο σχολείο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως θα είναι παράνομο ο,τιδήποτε διαφορετικό από την επιλογή των σημαιοφόρων εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, που “πρέπει να γίνει με κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, όπως προβλέπει ο νόμος” και καλεί την υπουργό και τους “μηχανισμούς της ακροδεξιάς και της ΝΔ” που “καραδοκούν σε διάφορα κέντρα και παράκεντρα του” να το λάβουν υπόψη τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός Παιδείας στην ΕΡΤ, κλήθηκε να απαντήσει και στο ζήτημα των σημαιοφόρων στις παρελάσεις. Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, “για μας το θέμα της σημαίας έχει να κάνει με το εξής: Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα προσπάθειας, ένα μήνυμα του να προσπαθεί κάθε μαθητής κάθε μέρα να ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης για το ποιος θα κρατάει τη σημαία”.

Και κατέληξε ξεκαθαρίζοντας: “Έχουμε ανακοινώσει ότι εφεξής στα Δημοτικά Σχολεία, τη σημαία θα την κρατάει αυτός, ο οποίος έχει την καλύτερη επίδοση στο σχολείο”.

Σε σημερινή ανακοίνωση, ο Νίκος Φίλης αναφέρει πως “η σημαία είναι το εθνικό σύμβολο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, όχι έπαθλο επιδόσεων και φορέας διχασμού και διακρίσεων” και κατηγορεί την υπουργό ότι απευθύνθηκε “για μια ακόμη φορά στα συντηρητικά ανακλαστικά και στα αναχρονιστικά ένστικτα αυτού του κόσμου, επαναφέροντας τη συζήτηση για τους σημαιοφόρους στα σχολεία”. “Ας κάνει λίγο κράτει στις διαβεβαιώσεις της η φέρελπις υπουργός. Και, επειδή, ουκ ολίγες φορές αυτούς τους δυόμιση μήνες συνελήφθη ανέτοιμη και συμπεριφέρθηκε επιπόλαια, εκτιμούμε ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υποχρεωθεί τελικά είτε να συμμορφωθεί στα ισχύοντα επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, είτε να κάνει μια ογκώδη τρύπα στο νερό”, τονίζει.

Ερωτά την υπουργό αν προτίθεται να φέρει μία τέτοια ρύθμιση σχετικά με τη σημαία και σημειώνει: “Αν οι διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και την ιθαγένεια είναι ανεπίτρεπτες και σωστά τις κατήργησε η κυρία Κεραμέως, συμμορφούμενη με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ, γιατί, ως προς τη σημαία, είναι ανεκτές οι διακρίσεις; Στο όνομα ποιας υπέρτατης αρχής; Της περίφημης και τόσο κακοποιημένης από τη ΝΔ ‘αριστείας’; Είναι μόνο οι ‘άριστοι’ που θα κληθούν να υπερασπιστούν και να κρατήσουν ψηλά τη σημαία αν χρειαστεί ή όλοι ανεξαιρέτως οι σημερινοί μαθητές και μαθήτριες; Και μπορεί το εθνικό σύμβολο που ενώνει όλους τους Έλληνες να μετατρέπεται σε έπαθλο και αιτία διαχωρισμών στα σχολεία για το ποιος δικαιούται και ποιος όχι να κρατά τη σημαία; Δεν υπάρχουν άλλοι πολύ πιο πρόσφοροι τρόποι να επαινείται η προσπάθεια”;

Καταλήγοντας, κάνει λόγο για “μια ρεβανστική – ριζοσπαστική και επιθετική νέα δεξιά, που έχει στόχο την εισβολή του αυταρχισμού, του ‘νόμου και της τάξης’ στα σχολεία, ταυτόχρονα, με την υποβάθμιση, τη συκοφάντηση και τελικά την πλήρη αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Σε αυτή την επίθεση που επιχειρείται εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης και η οποία προβλέπεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ