Νέο μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Άγκυρα: Υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στην προκλητική συμπεριφορά

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,στην ομιλία του,κατά την σημερινή επίσκεψη του στην Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων.

“Το Αιγαίο είναι μία θάλασσα με σύνορα και ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας. Είναι το στρατηγικό βάθος αυτής της χώρας, είναι ο λόγος που η χώρα αυτή, η οποία υπέμεινε πάρα πολλά, αλλά και ξεπέρασε ακόμα περισσότερα, έχει το βάθος, έχει το ζωτικό χώρο για να συνεχίσει να είναι μία ισχυρή παρουσία, που εκπέμπει σήματα σταθερότητας, σωφροσύνης και σοβαρότητας στην ευρύτερη περιοχή”, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

“Πλέον αντιλαμβάνονται και οι σύμμαχοί μας – και μάλιστα οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας – ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες, πρόσθεσε. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ” αντιλαμβανόμαστε τις αστάθειες, αντιλαμβανόμαστε την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, όμως αυτή η συμπεριφορά, όσο προκλητική και να γίνει, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Όταν οι «κόκκινες γραμμές» τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας, περίσκεψης, αλλά και σθένους. Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας και εσείς είστε ένας από τους βασικούς βραχίονες εκδήλωσης αυτής της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας”, είπε απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΑΣΔΕΝ

“Το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων. Είναι μια θάλασσα με σύνορα. Και τα σύνορα του Αιγαίου είναι ένα νοητό τείχος με πύργους. Οι πύργοι αυτοί είναι τα νησιά.

Και εκεί υπάρχετε εσείς. Είστε οι φρουροί στα τείχη. Εσείς είστε ο λόγος που όλοι όσοι επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδα μας θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν”, ανέφερε ειδικότερα για τα στελέχη της ΑΣΔΕΝ .

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς». Απαντώντας σε ερώτηση για την εξαγγελία της γείτονος περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζο, δήλωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα -το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ- όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή, και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε», επανέλαβε.

Σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτoπούλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων για την αποκλιμάκωσή της. «Όμως θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα και ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας», σχολίασε περαιτέρω.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ