Φάμελλος στον Realfm 97,8: Το Μάτι δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης – Είναι ένα σχολείο για όλους εμάς

«Ακόμα και ένα χρόνο μετά, η τραγικότητα του γεγονότος και το βάρος των ανθρώπινων ζωών είναι πάρα πολύ μεγάλο και είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να συζητάει για πολιτικά ζητήματα όταν χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και Στεφανίας Κασίμη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

«Στην περιοχή του Ματιού και της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής, μετά την καταστροφή αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα ειδικό χωρικό σχέδιο, να πολεοδομήσουμε την περιοχή. Δυστυχώς η περιοχή δεν ήταν πολεοδομημένη, υπήρχαν φοβερά προβλήματα οργάνωσης του χώρου, περιορισμένους δρόμους, αδιέξοδα και μεγάλα προβλήματα μίξης δάσους – κατοικίας. Το ειδικό χωρικό σχέδιο έχει ξεκινήσει, έχουν καθοριστεί οι δρόμοι. Δεν υπήρχε θέμα μόνο αυθαίρετης δόμησης αλλά και αλλαγής χρήσεων από πολλούς», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «πολλά πράγματα από αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για το Μάτι είναι πράγματα που υλοποιούνται και με συγκεκριμένες θεσμικές διαδικασίες, όπως προβλέπει ο νόμος. Το ειδικό χωρικό σχέδιο υλοποιείται σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, με διαβούλευση για τα όρια εφαρμογής του. Έχουν ήδη προκύψει οι δρόμοι και οι δασικοί άξονες όπου υπάρχει αναστολή δόμησης και έχουν δοθεί δυνατότητα οικοδομικής άδειας και χρηματοδοτήσεις για την ανακατασκευή των κατοικιών που είναι εκτός αυτών των συγκεκριμένων οδικών αξόνων».

«Παρότι χρειάστηκαν πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοθετήματα για να οριοθετήσουμε τις περιοχές και τους τρόπους έκδοσης οικοδομικών αδειών, συναντήσαμε πολλές καθυστερήσεις. Εισηγήθηκα στη Βουλή να υπάρξει μία επιτάχυνση και απλοποίηση της δασικής νομοθεσίας για οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόστηκε άμεσα. Η δυστοκία πολλές φορές είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω γραφειοκρατικών και δαιδαλώδων διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Στην περιοχή του Ματιού, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μία δημόσια διοίκηση ή μία διαδικασία δύσκολη και βαριά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε απόλυτη έλλειψη πολεοδομικής οργάνωσης, ένα υπόβαθρο κατακερματισμένο και με έλλειψη οποιασδήποτε θεσμικής γραμμής. Έχουμε πολλά προβλήματα στην Ανατολική Αττική που συσσωρεύτηκαν για πάρα πολλά χρόνια και δεν φταίνε μόνο οι υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος τονίζοντας ότι «το Μάτι, δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης, είναι ένα σχολείο για όλους εμάς. Η λύση για όλα αυτά είναι ηλεκτρονικές άδειες και ηλεκτρονική πολεοδομία, δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να υλοποιήσουν και ειδικά χωρικά σχέδια γιατί αλλιώς δεν πάμε παραπέρα».

Τέλος, επισήμανε ότι «ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες συνεχίζουν κανονικά και εμείς θα στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση διότι αποδεικνύει και πολλά λάθη του παρελθόντος».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ