Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές – Οι δηλώσεις, οι παρουσίες που ξεχώρισαν και η χωροταξία της Βουλής – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες. Τα θεωρεία της Βουλής γέμισαν από συγγενείς και φίλους των βουλευτών, οι οποίοι παρακολούθησαν την ορκωμοσία.

Η νέα Βουλή έχει 61 γυναίκες, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη σειρά των εδράνων του κυβερνητικού κόμματος, χαιρετούσε όλους τους βουλευτές, ενώ ξεχώρισε η προτροπή της στους φωτογράφους για μια φωτογραφία με τη Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του καπέλο παρά μόνο λίγο πριν αρχίσει η τελετή του αγιασμού. Αίσθηση προκάλεσε και η κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας από την πλαϊνή είσοδο και δεν κατευθύνθηκε στη θέση του αλλά πέρασε από τα έδρανα της Ν.Δ χαιρετώντας διά χειραψίας έναν προς έναν τους βουλευτές του.

Από τους τελευταίους που μπήκαν στην αίθουσα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τελευταίος βουλευτής που εισήλθε στην Ολομέλεια ήταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένα από τα πρόσωπα που «έκλεψαν» τα φλας των φωτορεπόρτερ πριν από την έναρξη της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών. Εκείνο που συζητήθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα ήταν το μαύρισμα του πρώην πρωθυπουργού.

Επίσης, ξεχωριστό ήταν το στιγμιότυπο εντός της Ολομέλειας, όταν ο κ. Παπανδρέου πήγε να καθίσει στα πίσω έδρανα του ΚΙΝΑΛ. Όπως ανέφερε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Γιώργος Λυκουρέντζος, εκείνη τη στιγμή τον πλησίασε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά και του είπε: «Γιώργο έλα να καθίσεις μπροστά» και έτσι έγινε. Έτσι στην πρώτη σειρά ήταν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου κάθισε τελικά δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο μάλιστα είχαν και μια θερμή χειραψία.Πρώτα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της Ν.Δ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, με την εξαίρεση της Φωτεινής Πιπιλής και του Γιώργου Παπανδρέου. Τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών. Πρόκειται για τους Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ, Ροδόπη), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ, Ξάνθη) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ, Ξάνθη). Τέλος, δόθηκε ο πολιτικός όρκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τη διαφορά οι βουλευτές Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Τζάκρη που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

Δείτε όλη την ορκωμοσία:

Η χωροταξία της Βουλής – Επιστρέφει στην πρώτη σειρά το ΚΙΝΑΛ – Στα… ορεινά Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Η επιστροφή του Κινήματος Αλλαγής στην πρώτη σειρά εδράνων της αίθουσας της Ολομέλειας χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη αλλαγή του χωροταξικού της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με την απόφαση του Προεδρείου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, 158 σε σύνολο 300, θα καταλάβουν τις δύο δεξιές πτέρυγες αλλά και όσες γειτονικές θέσεις απαιτούνται. Στα κεντρικά μπροστινά έδρανα θα καθίσουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ακριβώς δίπλα τους η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στα άκρα αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση θα καθίσει το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές των ΜΕΡΑ 25 και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, όπως συμβαίνει πάντα με τα μικρότερα κόμματα, θα “εγκατασταθούν” στα ορεινά, με τους βουλευτές του Κυριάκου Βελόπουλου να καταλαμβάνουν τα έδρανα που είχε το ΚΙΝΑΛ και τον Γιάνη Βαρουφάκη με τους βουλευτές του να παίρνουν τα έδρανα που χρησιμοποιούσε το Ποτάμι.

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις των βουλευτών από την ΕΡΤ1:

Μητσοτάκης: Καλή δύναμη σε όλους μας – ΒΙΝΤΕΟ

“Καλή δύναμη σε όλους μας” είπε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Βουλή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Βελόπουλος: Δουλειά και όχι λόγια – Τι είπε για τον κ. Τασούλα – ΒΙΝΤΕΟ

“Δουλειά, δουλειά, δουλειά, όχι λόγια μόνο πράξεις” τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος προσερχόμενος στη Βουλή για την ορκωμοσία.

“Εύχομαι στον κ. Τασούλα ως πρόεδρος της Βουλής να είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων” πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Με τη Δανάη Στράτου στο πλευρό του έφθασε ο Βαρουφάκης στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου και μαζί με όλη την Κ.Ο. του MέΡΑ 25 έφθασε στη Βουλή ο επικεφαλής του κόμματος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Υπάρχει μία λαϊκή ετυμηγορία, ξεκινάμε μία νέα κοινοβουλευτική περίοδο που θα είναι πολύ σκληρή», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ένα νέο κεφάλαιο στη χρεοδουλοπαροικία της χώρας, εμείς είμαστε εδώ για να πούμε «ναι» σε όλα αυτά που θεραπεύουν τη χώρα», είπε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης.

Δείτε το βίντεο:

Η εγκυμονούσα βουλευτής που έκλεψε την παράσταση στην ορκωμοσία και η εντυπωσιακή Νόνη Δούνια

Αρκετές ήταν οι παρουσίες που εντυπωσίασαν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας. Η Νόνη Δούνια τράβηξε τα βλέμματα, καθώς φορούσε ένα λιτό μοβ σύνολο, πουκάμισο με παντελόνι το οποίο συνόδευε με κίτρινη τσάντα- φάκελο ενώ είχε τα μαλλιά της πιασμένα ψηλά σε αυστηρό σινιόν.

“Λίγα λεπτά πριν από την ορκωμοσία! Στιγμές κομβικές και συγκίνησης!! Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά όλους για την εμπιστοσύνη σας” έγραψε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου και ανέβασε μία φωτογραφία της στον λογαριασμό της στο facebook.

Η κ. Ευθυμίου επέλεξε ένα μπλε φόρεμα, που αναδείκνυε την κοιλίτσα της. Η βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης διανύει τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Επίσης. μερικές από τις κυρίες που ξεχώρισαν ήταν η Κατερίνα Μονογυιού, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Έλενα Ράπτη, η Μίκα Ιατρίδου, η Έφη Αχτσιόγλου και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα “πρωτάκια” της Νέας Δημοκρατίας

Ανανεωμένη είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς σχεδόν το 40% των βουλευτών της είναι….”πρωτάκια”.

Συγκεκριμένα, 59 από τους 158 βουλευτές εισέρχονται για πρώτη φορά στο Βουλή, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 49 έτη.

Οι νέοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι 50 άνδρες και 9 γυναίκες -από τις 25 συνολικά γυναίκες που εξελέγησαν- ενώ ο μέσος όρος ηλικίας και των 158 βουλευτών είναι τα 53 έτη. Η ανανέωση, όμως, είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων -είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του ‘80- ενώ 5 εξ αυτών είναι γυναίκες. Πρόκειται για τις κυρίες Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Κατερίνα Μονογυιού, Στεργιανή Μπίζιου, Άννα Ευθυμίου και Νίκη Κεραμέως.

Επίσης 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ‘70. Ο δε νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, κάτοχος πτυχίου από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Πρωτοεισερχόμενοι είναι επίσης 5 βουλευτές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Στα Γρεβενά ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καππάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ