Debate Φωτίου – Παναγιωτόπουλου στον Realfm 97,8

Σε αντιπαράθεση ήρθαν στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νότιο τομέα της β´ Αθήνας και αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Νομό Καβάλας και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αφορμή στάθηκαν τα επιδόματα που χορηγούσε η ΝΔ και τα επιδόματα που χορηγεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας άφησαν 200 επιδόματα από διάφορες πηγές, το καθένα με άλλα κριτήρια. Σήμερα, είναι μόνο τέσσερα. Γίνεται μία μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των επιδομάτων. Το επίδομα για το παιδί αφορά μέχρι 30.000 εισοδήματα. Παραλάβαμε ένα κράτος με επιδόματα που δεν έδινε τίποτα για τη φτώχεια, ούτε ένα ευρώ όταν πέθαινε ο κόσμος», δήλωσε η κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος απέκρουσε τις φήμες ότι η ΝΔ έχει την πρόθεση να κόψει τα επιδόματα λέγοντας ότι «αυτήν την εποχή λέγονται αρκετά ψεματάκια στο δημόσιο λόγο, καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου ότι θα έρθει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τα καταργήσουν όλα. Όσον αφορά την πολιτική εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι για επιδοματική πολιτική. Ξεκίνησα το 2012 τις διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να εφαρμοστεί στη χώρα το πρόγραμμα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε και στην πορεία το αγκάλιασε μετονομάζοντάς το σε Κοινωνικό Εγγυημένο Εισόδημα. Εμείς το εφαρμόσαμε πιλοτικά και στη συνέχεια επί ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε στην επικράτεια. Και σήμερα, είναι ένα από τις βασικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την κοινωνική πολιτική της ΝΔ».

«Κοινωνικές ευαισθησίες υπάρχουν και η ΝΔ δεν έρχεται να πει θα τα καταργήσουμε όλα και θα γίνει ο Αρμαγεδδών επειδή έχουμε κάποιες άλλες ατζέντες κρυφές και νεοφιλελεύθερες. Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του συστήματος ώστε όλες οι πολιτικές εισοδηματικής ενίσχυσης να εκπονούνται με βάση την ανάγκη. Πρέπει να αποφύγουμε κάποιες στρεβλώσεις, οι οποίες κατευθύνουν πόρους και ενισχύσεις όχι με βάση την ανάγκη αλλά με άλλα κριτήρια», πρόσθεσε.

«Όταν ήρθαμε εμείς, υπήρχαν 700.000 άνθρωποι που πέθαιναν στο δρόμο και εσείς ακόμα σχεδιάζατε. Εμείς κάναμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, δώσαμε την κάρτα αλληλεγγύης, δωρεάν ρεύμα. Σήμερα, στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι 450.000. ΤΟ ΔΝΤ μου έλεγε θα κόψεις τα επιδόματα για το παιδί και τους ανάπηρους, θα μαζέψεις 1δισ. από αυτά και θα δίνεις όλα τα επιδόματα με όρους φτώχειας. Αυτό θέλουν να κάνουν ξανά, είναι η κρυφή ατζέντα. Το 1 δις ήταν μέσα στο μνημόνιο και το απέτρεψα γιατί είπα ότι θα κάνουμε ένα διαφανές σύστημα», τόνισε η κ. Φωτίου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ