Δικαστικό δράμα με φόντο τη Novartis: Το ταξίδι στη Βιέννη, ο “πάγος” στις σχέσεις Αγγελή-Τουλουπάκη και το παρασκήνιο πίσω από τον “πόλεμο” στη Δικαιοσύνη

Ένα δικαστικό δράμα εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες και οδηγείται στην κορύφωσή του τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστή τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Ο κ. Αγγελής τίθεται στο στόχαστρο σχετικά με τη διαρροή της αναφοράς του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αλλά και μετά τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη.

Ο ίδιος με σημερινή του ανακοίνωση εξαπολύει μύδρους κατά πάντων, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια των εισαγγελέων που επόπτευε, σημειώνοντας παράλληλα πως όλες οι ενέργειές του ακόμη και η αντιγραφή του αρχείου της Εισαγγελίας ήταν σε γνώση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Από τη Βιέννη και τη συνάντηση με Αμερικανούς εισαγγελείς, στην παραίτηση τον Ιανουάριο και στον πειθαρχικό έλεγχο που διέταξε ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, το δικαστικό παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο και γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Αγγελή και τη στοχοποίησή του αλλά και για τον ρόλο της κυρίας Τουλουπάκη στην υπόθεση, η οποία οδηγήθηκε στην καταγγελία του αντεισαγγελέα, με εκείνον να ανταποδίδει τα “πυρά”.

Οι σχέσεις του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήταν “παγωμένες” πριν από το τριήμερο ταξίδι στη Βιέννη. Πληροφορίες έκαναν λόγο για τόσο ψυχρές σχέσεις ανάμεσα σε Αγγελή-Τουλουπάκη που οι αρμόδιοι του υπουργείου τους έκλεισαν δωμάτια σε διαφορετικά ξενοδοχεία. Οι δυο τους μαζί με τους επίκουρους εισαγγελείς της Διαφθοράς, Ντζούρα και Μανώλη, ταξίδεψαν στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συναντήσουν Αμερικανούς εισαγγελείς πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε μια συνάντηση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διήρκεσε 50 λεπτά, το κλιμάκιο των Αμερικανών εισαγγελέων φέρεται να προσέφερε στο αντίστοιχο των Ελλήνων «στικάκι» με πληροφορίες για την υπόθεση της Novartis, το οποίο ωστόσο, με προτροπή του Ιωάννη Αγγελή, οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραλάβουν με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής. Την είδηση αυτή είχε δημοσιεύσει η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” στις 5 Ιανουαρίου, με τον Ιωάννη Αγγελή να διαψεύδει με αναφορά του όπως και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η συνάντηση αυτή στη Βιέννη έγινε έπειτα από αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη.

Παρά το τριήμερο ταξίδι τους, οι Έλληνες εισαγγελείς φέρεται να συναντήθηκαν μόλις μία φορά κι αυτό για μία ώρα. Το ραντεβού με τους Αμερικανούς έγινε στο Ritz Carlton Vienna. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την αναφορά του κ. Αγγελή, έφυγαν προβληματισμένοι, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα και, παράλληλα, ο κ. Αγγελής επρόκειτο να ζητήσει νέα συνάντηση και πιθανά αυτή να γινόταν στην Χάγη. Αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη Βιέννη ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, λίγο πριν φύγει για Ισπανία. Στη συνέχεια ο ίδιος από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος.

Ακολούθως ο κ. Αγγελής ζήτησε την αντικατάστασή του καταγγέλλοντας σε 5σέλιδη αναφορά του τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis ενώ υπήρχαν φήμες ότι ο κ. Αγγελής φώναζε “δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη”.

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου κάλυψε τον κ. Αγγελή και παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική διερεύνηση των καταγγελιών του ενώ ο ίδιος δήλωνε διατεθειμένος να καταθέσει και ενόρκως. Στο υπόμνημά του που πρωτοκολλήθηκε στον Άρειο Πάγο είχε καταγράψει λεπτομερώς τις πλημμέλειες στην έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Μετά την αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» των δύο αναφορών του κ. Αγγελή, στις αρχές Ιουνίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή για διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Όσα ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής στα δυο έγγραφά του προς την κυρία Δημητρίου, αναφορικά με τους χειρισμούς στην έρευνα για τη Novartis προκάλεσαν εξώδικη δήλωση-απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη προς το «Πρώτο Θέμα», διαψεύδοντας το περιεχόμενο των αναφορών του κ. Αγγελή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτές είχαν μπει στο σύνολό τους στο αρχείο.

Αναλυτικά, στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis, ενώ αναφερόταν και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο περιβόητος «Ρασπούτιν».

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής». Μάλιστα, σ’ αυτήν την αναφορά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία, όπως ανέφερε, αποδεικνυόταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικανούς στη Βιέννη ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. …».

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε πειθαρχική έρευνα για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για την υπόθεση Novartis διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

Η έρευνα που διενεργείται αφορά συνολικά στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις τόσο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όσο και του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Διερευνώνται τόσο οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Αγγελή, όσο και αυτές της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Αφορμή για την παραγγελία διπλής έρευνας που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ήταν στην πρώτη περίπτωση η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς και αφορμή για τη δεύτερη, ήταν εκείνη που λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί το τέλος Ιανουαρίου κατέθεσε η Ελένη Τουλουπάκη.

Η εισαγγελέας στη δική της αναφορά κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις που φέρονται να έγιναν την περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής. Μεταξύ άλλων, σε αυτή την αναφορά η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε χρόνο που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος.

Με σημερινή του ανακοίνωση προς τον Τύπο ο Ιωάννης Αγγελής κάνει λόγο για ανεπάρκεια των εισαγγελέων που επόπτευε, σημειώνει πως όλες οι ενέργειές του ακόμα και η αντιγραφή του αρχείου της Εισαγγελίας για την οποία ελέγχεται πειθαρχικά ήταν σε γνώση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης ενώ κάνει λόγο για ένα «αλαλούμ» που επικρατούσε στην εισαγγελία διαφθοράς με όλες τις υποθέσεις.

Αναφερόμενος δε και στο ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» αποκαλύπτει ότι «στο βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της»), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά της, η Ελένη Τουλουπάκη φαίνεται να δίνει μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που περιγράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής τόσο στην αναφορά του όσο και στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της πρώτης προκαταρκτικής που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, φέρεται να υποστηρίζει πως στην συνάντηση στη Βιέννη το αμερικανικό κλιμάκιο ενημέρωσε τους Έλληνες εισαγγελείς ότι υπάρχει στην διάθεση τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα πάντα με την αναφορά της κ. Τουλουπάκη, οι Αμερικανοί φέρονται να ρώτησαν τους Έλληνες εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό με τον κύριο Αγγελή να απαντά «εάν έχετε στοιχεία να απευθυνθείτε στη eurojust.» Στην ίδια αναφορά η κυρία Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο τότε επόπτης τους κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν επιστραφεί ακόμη και σήμερα από τον κ. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κ.Τουλουπάκη φέρεται να κατηγορεί τον άλλοτε επόπτη της, για παρεμβάσεις στο έργο της που έφταναν μέχρι και σε αλλαγές των δικών της παραγγελιών που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Επίσης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητεί την επίδειξη εμπιστοσύνης στα «αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα» που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τα όσα καταγγέλλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής σχετικά με τους χειρισμούς που έχουν γίνει στην υπόθεση Novartis.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Η τοποθέτηση από μέρους μας, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο συναδέλφου μας Εισαγγελικού Λειτουργού, για υπόθεση μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί σαράντα ένα χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας, όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα.

Την ώρα αυτή, επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω και η επίδειξη συγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης».Ποιος είναι ο κ. Ιωάννης Αγγελής

O κ. Ιωάννης Αγγελής προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου στις 12 Ιουνίου 2017.

Παράλληλα, από την προαγωγή στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραλείφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία δεν προήχθη, λόγω της πειθαρχικής ποινής που είχε.

Μετά την προαγωγή του κ. Αγγελή στον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετά τη δημοσίευση της προαγωγής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκατέλειψε τη θέση που κατείχε στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1957 και εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983.Ο κ. Αγγελής διαδραμάτισε ρόλο ως εισαγγελέας Εφετών στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν είχε καταθέσει δύο αναφορές σε βάρος συναδέλφων του καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του.

Αρχικά οι δύο αναφορές τέθηκαν στο αρχείο στις 30 Ιουνίου 2016 από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Μανώλη Ρασιδάκη. Η Ξένη Δημητρίου ανέσυρε από το αρχείο τις αναφορές μόλις ανέλαβε καθήκοντα εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Αγγελής στις αναφορές του επέρριπτε ευθύνες για τους χειρισμούς στην υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου, στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αλλά και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως Γεωργία Τσατάνη, Νίκο Ορνεράκη κ.λπ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ