Αχτσιόγλου: Ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη θέτουν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα του ελληνικού λαού

«Έχουμε διανύσει το μισό δρόμο, έχουμε υλοποιήσει θετικά μέτρα, αλλά έχουμε και πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να αντιστρέψουμε έναν κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

«Δεν έχει τόση σημασία για τον κόσμο το γεγονός, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή απ’ ό,τι οι προηγούμενοι. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλες ανάγκες και περισσότερες απαιτήσεις από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου, κυρίως διότι φορτώθηκε πολύ μεγάλα βάρη την περίοδο της κρίσης» σημείωσε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι πως ο ελληνικός λαός έχει κάποιες πολύ βασικές πιεστικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια, επειδή βρισκόμασταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για την έκθεση της Κομισιόν, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Από την πλευρά μας, είμαστε απολύτως σίγουροι και βέβαιοι αναφορικά με την ποσοτικοποίηση των θετικών μέτρων, τα οποία ήδη εφαρμόζουμε από τον Μάιο. Τα μέτρα του Ζαππείου, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και η νέα 13η σύνταξη, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαμε, είναι απολύτως κοστολογημένα και απολύτως εντός του δημοσιονομικού χώρου που διαθέτουμε. Με δεδομένη την επίτευξη των στόχων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, διαμορφώθηκε ένας δημοσιονομικός χώρος τον οποίο τον χρησιμοποιούμε για μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας». Τόνισε δε, ότι υπάρχει μία αντίδραση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, «η οποία ως έναν βαθμό, είναι στην πάγια τακτική τους, δηλαδή ότι πάντα υποτιμούσαν κάπως το δημοσιονομικό χώρο. Από έναν βαθμό και πέρα όμως, φανερώνει και μία περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση. Φαίνεται ότι υπάρχει μία αντίδραση των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης, οι οποίοι στην πραγματικότητα, θέτουν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε εκτός μνημονίων και είμαστε σε μία συνθήκη που μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τα εφαρμόζουμε, αυτό είναι κεκτημένο του ίδιου του ελληνικού λαού» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τον μνημονιακό κύκλο τον Αύγουστο του 2018. «Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή επανέρχονται και μάλιστα θέτουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση (δηλαδή από το 2015 είχε αποσυρθεί αυτό το ζήτημα και αυτήν τη στιγμή επανέρχεται και υπογραμμίζεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θεωρούμε πως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το συσχετισμό δυνάμεων, όπως διαμορφώθηκε, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όταν έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείται και να λέει ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να επανέλθει ο κανόνας 1 προς 5 στο δημόσιο, δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη και, την ίδια περίοδο, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να υπογραμμίζεται ξανά ένα θέμα συμβασιούχων στο Δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω πως είναι κάτι που ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει και πρέπει να προβληματιστεί επ’ αυτού» σχολίασε.

Για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ζήτημα της μη μείωσης του αφορολόγητου ήταν μία κατάκτηση «την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε δημόσια συνέντευξή του. Καταφέραμε με διαπραγμάτευση, με συναίνεση με τους θεσμούς, να το οριστικοποιήσουμε, δηλαδή ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο από το 2020. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι εντός της κυβερνητικής μας θητείας θα το φέρει στη Βουλή και θα το υλοποιήσει, όπως δεσμεύτηκε. Αυτό είναι μία υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό που θα την κάνουμε πράξη και θεωρώ ότι, εφόσον η ΝΔ έχει αγνές προθέσεις επί του θέματος και νομίζω πως έχει, δεν έχω κάποιο λόγο να αμφιβάλλω, θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή αύριο και να το υπερψηφίσει» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Για τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος των αντιμέτρων ήδη εφαρμόζεται: «η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εφαρμόζεται ήδη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται ήδη. Ήταν μέσα στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2018. ‘Αρα, ένα σημαντικό μέρος των αντιμέτρων ήδη εφαρμόζεται, ενώ το υπόλοιπο μέρος τους (θυμίζω τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης) είναι μέσα στα μέτρα που προ-εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο για το 2020. Επομένως, τα αντίμετρα, είτε υλοποιούνται ήδη, είτε βρίσκονται στο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα θετικά μέτρα υλοποιούνται και χωρίς να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου. Προφανώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το τι θα γίνει, αν η κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι η ΝΔ» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, σημείωσε ότι υπάρχει μία εκτόξευση λάσπης. Όπως εξήγησε, «η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, εφαρμόζεται το Σύνταγμα απολύτως, όπως προβλέπεται γι’ αυτές τις διαδικασίες και ολοκληρώνει τη θητεία της στις 6 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό έργο, η κύρωση των Ποινικών Κωδίκων είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και έγκριτοι νομικοί. Η επιτροπή κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο είχε συζητηθεί και είχε αποσπάσει τις συναινέσεις όλων των κομμάτων. ‘Αρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα προεκλογικού χαρακτήρα αυτού του εξαιρετικά ώριμου νομοθετικού έργου». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη βελτιωτική παρέμβαση για τον ορισμό του βιασμού, όπου εντάσσεται κάθε σεξουαλική πράξη για την οποία δεν υπάρχει συναίνεση.

Σε σχέση με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν πάρα πολύ συγκεκριμένα επείγοντα ζητήματα για τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης. Όπως σημείωσε, «δημιουργείται μία εντύπωση ρουσφετολογικών ρυθμίσεων που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η βασική τροπολογία ορίζει, μέχρι να αναλάβουν τις θέσεις τους οι περίπου 8.500 εργαζόμενοι της προκήρυξης 3Κ για την καθαριότητα των δήμων – ότι θα παραμείνουν οι προσωρινώς τοποθετημένοι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλημα με την καθαριότητα των δρόμων». Συμπλήρωσε δε, λέγοντας ότι είναι «πραγματικά υποκριτικό μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία το 2014 κατέβασε στη Βουλή μέσα σε μία εβδομάδα 182 εντελώς φωτογραφικές τροπολογίες, να υψώνει φωνή και να κουνάει το δάχτυλο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου προεκλογικά, δήλωσε ότι, μετά την τυπική προκήρυξη των εκλογών υπάρχουν συγκεκριμένοι ραδιοτηλεοπτικοί περιορισμοί για τις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών. «Επομένως, το ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ δημόσια, εννοώ χωρίς να έχει αυτούς τους περιορισμούς, συναρτάται απολύτως από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και, ιδίως, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο όπως ξέρετε, είναι απόλυτη απόφαση του πρωθυπουργού και των αντίστοιχων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτά, σε λίγες ημέρες, αναλόγως με το τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα καθοριστούν». Είμαστε σε έναν πολιτικό χώρο, που, από οπουδήποτε κριθεί ότι μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα στη μάχη, κάνουμε την προσπάθειά μας και δίνουμε τον αγώνα μας. ‘Αρα, σε όλα αυτά τα θέματα είμαστε όλα τα στελέχη ανοιχτά για να λειτουργήσουμε, όπως κριθεί ότι θα βοηθήσουμε καλύτερα το συλλογικό στόχο» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ