Μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – Τι αναφέρουν πηγές της Προεδρίας

Σκληρή κόντρα μαίνεται μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με εκατέρωθεν πυρά και κατηγορίες περί αντισυνταγματικότητας.

Έπειτα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να οριστεί η κ. Ειρήνη Καλού νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για “αντισυνταγματικό διορισμό” και για “θεσμικά πρωτοφανή απόφαση”, η οποία “εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, σύμφωνα με την Πειραιώς.

“Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”, τονίζει στην ανακοίνωση η ΝΔ και συμπληρώνει: “πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας”.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς καταλήγει με την επισήμανση ότι: “Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Μαξίμου: Η ΝΔ επιχειρεί ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “αλαζονική και αντισυνταγματική συμπεριφορά” και για “αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια”, τα οποία πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν”, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τζανακόπουλος: Πολιτικές σκοπιμότητες

Νωρίτερα, πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση της ΝΔ “μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης”.

Εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης “επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος”. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. “Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης”, τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων”.

Τι σχολιάζουν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι “όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ”.

Όπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπουργικό Συμβούλιο: Η διαφωνία Πιτσιόρλα και η διάψευση Βίτσα

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΑΝΤ1, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πιτσιόρλας φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του, τόσο ως προς το χρόνο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που επελέγησαν για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές

Στο μεταξύ, για “χυδαιότητες και αθλιότητες” κάνει λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί δήθεν διαφωνίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν ομόφωνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ