Κουτσούμπας: Το Κομμουνιστικό Κόμμα οφείλει να έχει στρατηγική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας

“Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ νιώθει δικαιολογημένη υπερηφάνεια που έφερε σε πέρας ένα σπουδαίας και ανεκτίμητης αξίας έργο: Τους τόμους του δοκιμίου Ιστορίας” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην παρέμβασή του στην εκδήλωση στον Περισσό, για την παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος, περιόδου 1918-1949.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται εντατικά με τη μελέτη και συγγραφή της ιστορίας του “με στόχο η ιστορική πείρα μιας μεγάλης και ηρωικής πορείας να οδηγεί σε συμπεράσματα που το εξοπλίζουν στην πάλη του για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας εργατών, βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, σε συμπεράσματα που δυναμώνουν ιδεολογικά και πολιτικά την πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό”.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ βαθαίνει στην ιστορία του, αναλύοντας και εκτιμώντας την ιστορική εξέλιξη, με βάση το γεγονός ότι διεθνώς και στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι υλικές προϋποθέσεις για τον σοσιαλισμό.

Είπε ότι τα συμπεράσματα του ΚΚΕ πρώτα απ’ όλα αφορούν την στρατηγική του πορεία και υπογράμμισε ότι “θεμελιακό δίδαγμα που ενσωμάτωσε το ΚΚΕ στο Πρόγραμμά του, είναι ότι ο στρατηγικός στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είναι σωστό να καθορίζεται από τον συσχετισμό δυνάμεων”, ο οποίος “πρέπει να εκτιμάται αντικειμενικά ώστε να καθορίζονται τα τρέχοντα καθήκοντα, σε συνάρτηση με τον στρατηγικό στόχο και υποβοηθώντας τον υποκειμενικό παράγοντα να ωριμάσει για τις μεγάλες στιγμές της αποφασιστικής αναμέτρησης”.

“Στις συνθήκες του καπιταλισμού, το Κομμουνιστικό Κόμμα οφείλει να έχει στρατηγική ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της ή τις συνθήκες δράσης του Κόμματος, όπως έχει δείξει η ιστορία (είτε είναι στη νομιμότητα είτε δρα ημινόμιμα είτε βρίσκεται σε βαθιά παρανομία). Ακόμα, ανεξάρτητα, αν η μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας είναι κυβέρνηση ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων στηριγμένη στο αστικό κοινοβούλιο ή όχι, ή κυβέρνηση τεχνοκρατών ή στρατιωτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, σε εμπόλεμη ή μη εμπόλεμη κατάσταση” τόνισε.

Ως προς τα καλέσματα των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων και του “πρωτοστατούντος” ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθείται “και από άλλους της λεγόμενης «αριστεράς» και της κεντροαριστεράς” για την διαμόρφωση μετώπου κατά των ακροδεξιών-φασιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “ούτε οι αντιφασιστικές κορόνες, ούτε οι επικλήσεις για ειρήνη και φιλία, μπορούν να κρύψουν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με την πολιτική τους, ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού”.

Όπως εξήγησε, “νερό στο μύλο του εθνικισμού δεν ρίχνει μόνο αυτός – όπως η ΝΔ – που στηρίζει τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού και φασισμού” αλλά “και αυτός – όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – που υπογράφει συμφωνίες με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, αφήνει ανοιχτό παράθυρο στον αλυτρωτισμό, τον οποίο εκμεταλλεύεται η σάρα και η μάρα του εθνικισμού και του ναζισμού”.

“Κι αυτός που ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικισμού δεν μπορεί να βρεθεί πραγματικά και σταθερά απέναντι από κάθε ακροδεξιό, από κάθε φασίστα, από κάθε εθνικιστή, όπως προσπαθεί να κοροϊδέψει ο κ. Τσίπρας. Ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, μπορεί να ηγηθεί δήθεν αντιφασιστικών μετώπων. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να στήνει νέες παγίδες στον λαό που έχει ζωντανές μνήμες, αγωνιστικές παρακαταθήκες και θέληση για δράση, ενάντια στην ακροδεξιά, στο ναζισμό” τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ματώσει τον λαό με την πολιτική της, ενώ σημείωσε την σύμπτωση απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής για τον χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης ως κρίσης χρέους και όχι ως καπιταλιστικής κρίσης όπως υποστηρίζει μόνο το ΚΚΕ.

“Συμπίπτουν επίσης και στο ότι αποκρύπτουν, πως το μεγάλο ύψος του χρέους, προέρχεται από τα θαλασσοδάνεια προς τους επιχειρηματίες, από τους τεράστιους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και από άλλες παροχές στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, που τόσο όλοι τους εκθειάζουν” πρόσθεσε.

“Ακριβώς γι’ αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δέχεται τα συγχαρητήρια της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση και η εγχώρια άρχουσα τάξη.

Είπε ότι “μέγιστο επίτευγμά” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “που έγινε το πιο αγαπημένο παιδί του κεφαλαίου είναι ότι “υψώνοντας τη σημαία της αριστεράς, ενώ με το άλλο χέρι κρατά τη λαιμητόμο των λαϊκών δικαιωμάτων, κατάφερε πλήγμα στο εργατικό- λαϊκό κίνημα”.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε την ηττοπαθή στάση στον λαό, ενώ με την στρατηγική του “λεγόμενου προοδευτικού, του αντιακροδεξιού μετώπου, αποκρύπτουν ότι οι ακροδεξιές-φασιστικές δυνάμεις φυτρώνουν και αναπτύσσονται μόνο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία εφαρμόζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τόσο τα συντηρητικά όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά και άλλα δήθεν αριστερά κόμματα”, ενώ επίσης, αποκρύπτουν ότι “πίσω από τις ονομαζόμενες «λαϊκιστικές» δυνάμεις βρίσκονται και τις πατρονάρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αστικοί κρατικοί μηχανισμοί”.

Υπογραμμίζοντας ότι “τον φασισμό τον γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η αντιλαϊκή πολιτική κάθε απόχρωσης” πρόσθεσε “ακριβώς, γι’ αυτόν τον λόγο, η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς – ρατσιστικής – λαϊκιστικής πολιτικής μπορεί να γίνει αποφασιστικά και ριζικά μόνο από την Κοινωνική Συμμαχία, που έχει αντικαπιταλιστικό- αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανατροπή της αστικής εξουσίας. Διαφορετικά, πηγαίνοντας οι εργαζόμενοι είτε με το λεγόμενο «αντιφασιστικό μπλοκ» είτε με το «εθνικιστικό- φασιστικό», θα βρεθούν σε κάθε περίπτωση να μάχονται κάτω από ξένη σημαία”.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο Δοκίμιο Ιστορίας 1918-1949 επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι “ο κίνδυνος παρέκκλισης σε μεταρρυθμιστικό στόχο που μεταφράζεται σε πολιτικό κυβερνητικό στόχο, με τη συμμετοχή ή την ανοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος σε αστικές κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, είναι υπαρκτός, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί σαφής επαναστατική στρατηγική επεξεργασία” με τον κίνδυνο αυτό να ελλοχεύει “ιδιαίτερα σε απότομες αλλαγές των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική κρίση, η άνοδος του φασισμού, ο πόλεμος”.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ καθ’ όλο το διάστημα της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης “δοκιμάστηκε και στάθηκε στο ύψος της αποστολής του” καθώς “αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης”.

“Η ζωή επιβεβαίωσε περίτρανα τη στάση και τη θέση του ΚΚΕ. Γιατί, αν είχε κάνει το αντίθετο, τώρα θα βρισκόταν απολογούμενο για την επιλογή του, θα βάδιζε δίχως πυξίδα ταξική, θα γινόταν ουρά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ” υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Κάλεσε σε ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ σε κάθε σωματείο, σύλλογο, δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, σε κάθε εκλογική μάχη βουλευτικών ή ευρωβουλευτικών εκλογών.

“Επιδιώκοντας έμπρακτα να ανταποκρίνεται το Κόμμα στον ίδιο το χαρακτήρα του, τον προορισμό του, ως συνειδητή ιδεολογική-πολιτική-οργανωμένη πρωτοπορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και με τον τρόπο αυτόν το διεθνιστικό του χρέος, απέναντι στην παγκόσμια εργατική τάξη, σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς από την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία, την ανεργία, τους πολέμους, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

Σε αυτό τον αγώνα, το δοκίμιο ιστορίας που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, μπορεί να καταστεί πολύτιμο εργαλείο, σύντροφος και βοηθός” κατέληξε στην παρέμβασή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ