Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου

Σε θέση μάχης βρέθηκαν σήμερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης αφού επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν έχουν συγχαρεί την κυβέρνηση για όσα κάνει για την ανάπτυξη και για το γεγονός ότι διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, άφησε βαρύτατες αιχμές για κωλυσιεργίες της Επιτροπής στην έρευνα σοβαρών υποθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγραφή τους. Τούτων δοθέντων, μεσούσης της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας ευχήθηκε στην κ. Θάνου να είναι “σιδερόκεφαλη”, διότι “πρέπει να ερευνήσει πολύ γρήγορα υποθέσεις που προκαλούν ερωτηματικά”. Η προτροπή αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, όπως γράφει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που καταψήφισαν την κ. Θάνου και κατηγόρησαν τον κ. Δραγασάκη ότι υποδεικνύει στην κ. Θάνου τι πρέπει να κάνει.

Όσο για την ίδια τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, αναφέρθηκε στην επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι “η θέση του προϊσταμένου του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι θέση κομματική”. “Νομίζω ότι ένα τέτοιο επιχείρημα είναι νομικά και λογικά αβάσιμο”, είπε η Βασιλική Θάνου και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι “έχει ήδη κατά νου να κινηθεί πολύ γρήγορα για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή”.

“Με ρωτήσατε αν θα επηρεάζομαι από οδηγίες άλλων προσώπων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω. Πιστεύω πως ούτε ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σκέφτηκαν ή διανοήθηκαν, εφόσον αναλάβω πρόεδρος της Αρχής αυτής, ότι θα με παίρνουν τηλέφωνο και θα μου ζητούν να είμαι υπέρ ή κατά του ενός του άλλου επιχειρηματία. Διαβεβαιώνω ότι δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ουδέποτε έδωσα παρόμοιο δείγμα στη μακρά θητεία μου ως δικαστής”, είπε η Βασιλική Θάνου.

Ειδικά για τη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, η Βασιλική Θάνου είπε: “Αποδέχθηκα τη θέση εκείνη γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την κρίση. Η θέση ήταν άμισθη”. Στην Επιτροπή Θεσμών υπέρ του διορισμού της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Κατά δήλωσε η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

Ξεχωριστή στιγμή της ακρόασης που προηγήθηκε ήταν όταν η Βασιλική Θάνου απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο που της ζήτησε να πει αν θα παραιτηθεί όταν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση. “Εγώ θα έλεγα, αν με το καλό αναλάβω πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που φαίνεται ότι θα αναλάβω, να περιμένετε, να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι ενώπιόν σας για να λογοδοτήσω για τη διαχείριση της Αρχής Ανταγωνισμού”, είπε η κ. Θάνου.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στην Επιτροπή είναι η επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου ότι εκφράζονται αντιδημοκρατικές απόψεις από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. “Η άσκηση πολιτικής υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν προϋποθέτει απαραίτητα τη μεροληψία. Ενόψει μιας θέσης σε μια ανεξάρτητη αρχή, θα ήταν καταλληλότερος ένας υποψήφιος ο οποίος έχει αναδειχθεί μέσα από την ιδιωτική οικονομία έχοντας επαφή με ιδιωτικά συμφέροντα, από κάποιος που σε ένα μέρος της θητείας του είχε επαφή με την άσκηση πολιτικής;”, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της κ. Θάνου “έχουμε μια πορεία 42 ετών σε μια θέση ανεξαρτησίας, στη Δικαιοσύνη, και δύο ετών σε μια θέση συμβούλου της άσκησης πολιτικής αλλά και πάλι νομικού συμβούλου οι οποίοι υπόκειται σε δικανικά κριτήρια”.

“Γίνεται μια προσπάθεια να σκεπαστεί το κυρίαρχο ζήτημα. Δεν το βλέπουμε σε σχέση με τα πρόσωπα. Προφανώς η κ. Θάνου έχει εκφραστεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητη και ως απολίτικη αρχή, δεν μπορεί να έχει πρόεδρο την κ. Θάνου”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι αυτή η αντιπαράθεση κρύβει το κυρίαρχο, ότι “η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε απολίτικη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ευθύνη να προστατεύσει τον ανταγωνισμό, τον κινητήριο μοχλό δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων”. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχει περίπτωση που ενώ ξεκίνησε έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόφαση βγήκε 11 χρόνια μετά, και επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων. “Υπάρχουν και άλλες δεκάδες υποθέσεις εκκρεμούν. Τα πρόστιμα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν καταβλήθηκαν ποτέ γιατί οι εταιρείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και τελικά οι εταιρείες απαλλάχθηκαν, από την καταβολή προστίμων, λόγω παραγραφής”, είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: “Παίζονται δισεκατομμύρια από το ποιος ασκεί καθήκοντα σε αυτή τη συγκεκριμένη επιτροπή”. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε “ναι” στην κ. Θάνου.

Αν και Ποτάμι δεν έχει ποτέ ψηφίσει αρνητικά σε ανάλογες περιπτώσεις που έπρεπε να αποφανθεί η Επιτροπή Θεσμών, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης δήλωσε “όχι”. Διευκρίνισε ότι η αρνητική του ψήφος δεν έχει σχέση με την κ. Θάνου αλλά γιατί “υπήρξε υπέρβαση εκ μέρους της κυβέρνησης κλασικών ορίων”. “Ξέφυγε αυτή τη φορά η πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν είναι πρόταση που δείχνει ότι η κυβέρνηση μελέτησε όλα τα δεδομένα ώστε να τύχει και ευρείας έγκρισης”, είπε ο Σπύρος Λυκούδης.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι θα ταχθεί θετικά, σημείωσε όμως ότι “πρόσωπα με τέτοια ιστορία και ιδιότητα, δεν θα έπρεπε να μπουν σε διαδικασία με την οποία θα ταυτίζονται έστω και εμμέσως με κάποιο κόμμα”. “Παρόλα αυτά και εγώ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούμε ότι η ιστορία σας έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής αμερόληπτα, σε ό,τι και αν έχετε ασχοληθεί. Θέλω να πιστεύω ότι και από αυτή τη θέση το ίδιο θα πράξετε. Ως εκ τούτου καθαρά και μόνο για τη δική σας προσωπική ιστορία δεν το κομματικοποιώ, δεν βάζω στη μέση την κυβέρνηση, θέλω να πιστεύω ότι καλό μπορείτε να κάνετε από τη θέση αυτή και θα σας δώσω ψήφο εμπιστοσύνης”, είπε ο Μάριος Γεωργιάδης.

“Προξενεί κατάπληξη η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού”, σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Αϊβατίδης που επισήμανε ότι η επιστολή αυτή αποτελεί σοβαρή ένδειξη της διάθεσης της ΝΔ να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία. Ο βουλευτής ψήφισε “ναι” για την κ. Θάνου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ