Αρθροσκοπήσεις: Περαιτέρω διερεύνηση για Βορίδη-Σαλμά ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ -Πολάκη και Ξανθό βάζει στο κάδρο η ΝΔ

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κατά τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία στις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις αποδεικνύοντας το εντελώς διαφορετικό πρίσμα μέσα από το οποίο έκριναν τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα πραγματικά στοιχεία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Μάριου Σαλμά. Όσον αφορά στον πρώτο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στην υπουργική απόφαση κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις ενστάσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας αλλά βασίστηκε μόνο στην ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Αποτέλεσμα ήταν η εξέταση η οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 300 ευρώ να τιμολογηθεί στα 1500 ευρώ προκαλώντας έτσι ζημία ύψους 825.000 ευρώ στο δημόσιο όπως προκύπτει και από την ποινική δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί.

Όσον αφορά στον κ. Σαλμά ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αναγνωρίζει ότι την επίμαχη περίοδο δεν ήταν Υπουργός ούτε πληρώθηκε απευθείας ο ίδιος ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για να διακριβωθεί αν ο κ. Σαλμάς προσπορίστηκε όφελος από μια υπερκοστολογημένη εξέταση. Όπως υποστήριξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαλμάς είχε προσωπικό ενδιαφέρον για την κοστολόγηση της εξέτασης και μέσα σε μόλις 15 μήνες εξέδωσε 550 παραπεμπτικά σε ασθενείς του γραφείου του για διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, οι οποίες γίνονταν σε συστεγαζόμενο με το δικό του ιατρείο συγγενών του.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Γιάννη Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε ποινική ευθύνη στους κ.κ. Βορίδη και Σαλμά υποστηρίζοντας ότι η υποκοστολόγηση της τιμής έγινε από στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κεφαλογιάννης μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη για τον αυθαίρετο, τρόπο με τον οποίο αποφάσισε την τιμολόγηση της εν λόγω ιατρικής πράξης στο ύψος των 300 ευρώ. “Στην υποθετική περίπτωση ωστόσο που υφίστατο ζημία του Δημοσίου από τη διενέργεια της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο 2015 -2016, εν προκειμένω στους κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη και όχι επί της θητείας των κ. Βορίδη και Γρηγοράκου κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλαβε χώρα καμία διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο” είπε.

Διαβίβαση του πορίσματος στη Δικαιοσύνη ζήτησε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου

καθώς αν και είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετηθούν αδικήματα τόνισε ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Υγείας το οποίο σπρώχνει τον λαό στον ιδιωτικό τομέα εστιάστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης εκφράζοντας την απορία: “Αφού και το νέο ΚΕΣΥ αναγνώρισε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση και άρα τη χρησιμότητα της εξέτασης γιατί δεν αναπτύσσεται και στο δημόσιο ώστε να μην αναγκάζεται ο κόσμος να πληρώνει;”. Κατέληξε δε, λέγοντας πως η θέση του ΚΚΕ είναι η διαβίβαση του φακέλου στη Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εφόσον αποδειχθούν.

“Βορίδης και Γρηγοράκος (τότε αναπληρωτής Υπουργός Υγείας) είχαν πέντε αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες των Υπουργείων τους. Και τις πέταξαν στα σκουπίδια. Η ιστορία αυτή βγάζει μάτια” είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος του ΚΚΕ ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού υποστήριξε ότι δεν προκύπτουν ούτε ποινικές ούτε πολιτικές ευθύνες.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου ο οποίος έδειξε ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Δικαιοσύνη. “Πρέπει να υπάρξει τιμωρία εκ μέρους της δικαιοσύνης. Εμείς δεν βιαζόμαστε να τιμωρήσουμε.

Νιάου- νιάου στα κεραμίδια κάνει ότι ο Σαλμάς γνώριζε για την υπερκοστολόγηση και έσπευσε να επωφεληθεί. Οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις είναι χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που η Ελλάδα οδηγήθηκε στα ελλείμματα”.

Πηγή ρεπορτάζ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ