Άγρια κόντρα Μαξίμου-ΝΔ μετά το δημοσίευμα της FAZ για τη συνάντηση Ζάεφ – Σπυράκη

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Franfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται σε δύο συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μια και μοναδική συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία ήταν τυχαία και δημόσια.

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συναντήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018 προκειμένου να τον ενημερώσει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της “διαμάχης για την ονομασία”. Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ.

Συγκεκριμένα, γράφει η FAZ:

«Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και Μακεδονία προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε έναν ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, η πολιτική ηγεσία της “Μακεδονίας” συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία.

Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο πρόεδρος της “Μακεδονίας” Γκιόργκι Ιβανόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Zάεφ τούς προτρέπει να βιαστούν: “Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί”. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του “Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ”, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας” θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: “(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο”. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους “Μακεδόνες” αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της “διαμάχης για την ονομασία”».

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ.

Μάλιστα σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται να λέει: “Στις Βρυξέλλες είχα μία συνάντηση με μία σημαντική εκπρόσωπο της ΝΔ, τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς από τον κ. Μητσοτάκη. Μου είπε ότι έχει σημασία πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην Μακεδονία (σ.σ ελληνική) και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα”.

Η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη σχολιάζοντας το δημοσίευμα της FAZ αναφορικά με το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ όπου συζήτησαν για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είπε πως «πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο» μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Παράλληλα πρόσθεσε πως πέρα από αυτή την τυχαία συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν υπήρξε δεύτερη, όπως υποστηρίζει η FAZ.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», πρόσθεσε η κ. Σπυράκη. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν γνωστοποίησε το τετ α τετ είπε πως «ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες». «Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς», συμπλήρωσε.Μαξίμου: O Μητσοτάκης και η “ειδική απεσταλμένη” κ. Σπυράκη οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για τις συναντήσεις με τον Ζάεφ

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση ενώ προστίθεται πως «την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η “ειδική απεσταλμένη” του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

– Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

– Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

– Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;

– Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής… », καταλήγει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σβίγκου σε Σπυράκη: Δεν είναι να βγαίνεις ούτε για καφέ στις Βρυξέλλες αν είσαι στη ΝΔ

«Σύμφωνα με την πολύ “πειστική” εξήγηση της κ. Σπυράκη, δεν είναι να βγαίνεις ούτε για καφέ στις Βρυξέλλες αν είσαι στη ΝΔ» σχολίασε μέσω του Twitter η Ράνια Σβίγκου. Εκεί που περπατάς μπορεί να πέσει πάνω σου και κανένας Ζάεφ κι άντε να του εξηγήσεις τη θέση του κόμματός σου για την ονομασία της FYROM… » πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το δημοσίευμα της FAZ.

Η απάντηση της ΝΔ στο Μαξίμου για τη Σπυράκη

«Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της Εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πειραιώς. «Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας» καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Μαξίμου για Σπυράκη: Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακέρα

«Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ανταπαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση για το δημοσίευμα περί συναντήσεων της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη, με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

-ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

-ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα.

Η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

-Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

-Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

-Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει απαντήσεις για το δημοσίευμα της FAZ

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα και καθαρά: Ισχύουν ναι η όχι, οι πληροφορίες του διεθνούς τύπου ότι η κ. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ «Ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. «Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ευθύνη, περιμένουμε την απάντησή του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ