Τζανακόπουλος: “Πρόταση Φρανκενστάιν” από τον Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ – Νομοθετούνται άμεσα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας – ΒΙΝΤΕΟ

Στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση στην επόμενη μέρα, μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, και στον πυρήνα της βρίσκονται η ανάκτηση της εργασίας, η τόνωση των επενδύσεων, η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους και η συνέχιση των δημοκρατικών τομών, ενώ η κεντρική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι η «συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ» και το πρόγραμμά του «προσομοιάζει» στην πολιτική της Θάτσερ.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σχετικά με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “είναι ένα πρόγραμμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την οικονομική ελίτ, τους φίλους δηλ. και συνδαιτημόνες του κ. Μητσοτάκη” ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ “ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ” και “επέμεινε στη θέση του για το Ασφαλιστικό Πινοσέτ που διαλύει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.

«Πρόταση Φρανκενστάιν» για τον ΕΝΦΙΑ

“Παρουσίασε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) μια «πρόταση Φρανκενστάιν» για τον ΕΝΦΙΑ που πέραν του γεγονότος ότι είναι απολύτως και αναμφισβήτητα αντισυνταγματική, αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα οδηγούσε βραχυπρόθεσμα σε αύξηση τελικά του ΕΝΦΙΑ καθώς θα περιόριζε άμεσα τους πόρους στη μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας και θα δημιουργούσε Δήμους δύο και τριών ταχυτήτων. Και ακριβώς επειδή είναι οριζόντια, ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τελικά τις κοινωνικές ανισότητες” υποστήριξε επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Μας διαμήνυσε ότι συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη”.

Εξαγγελίες τύπου Μάγκρι στην Αργεντινή

«Η λογική που διαπερνά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, μια λογική ακραία νεοφιλελεύθερη που δεν έχει όμοιο της σε καμία χώρα της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Πολλοί λένε ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη προσομοιάζει σε αυτήν που εφάρμοσε η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές του ’80. Κι αυτή, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον επιεικής για τον κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος έψαχνε, αντίστοιχες εξαγγελίες θα έβρισκε κανείς μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του κ. Μάγκρι στην Αργεντινή. Το πρόγραμμα του οποίου αντέγραψε ο κ. Μητσοτάκης. Σας θυμίζω: Η υπόσχεση του κ. Μάγκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Αυτό που κατάφερε ήταν να καταλήξει οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό, δηλαδή, που από την αρχή επιθυμούσε. Αυτή, ακριβώς, είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως αποδείχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο: Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ», κατέληξε στην εισαγωγή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μείωση της ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας

Με δεδομένη τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται για το 2018 με ρυθμούς πάνω στο 2%, αλλά και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το στρατηγικό του σχέδιο για τη χώρα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους και τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης για την υλοποίηση των εξαγγελιών, λέγοντας:

-Ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 10% μέσα στην επόμενη πενταετία είναι φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η ανεργία βρισκόταν στο 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19% με τη δημιουργία 330.000 περισσότερων θέσεων εργασίας.

-Ειδικά ως προς την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για το 2018 και το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό:

1. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου.

2. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε ήδη σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας υπό τον πρωθυπουργό και αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση της αδικίας του 2ου Μνημονίου.

Ελάφρυνση και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας το 2019

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη και πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 μείωση 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από 20% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα τα μεσαία εισοδήματα να δουν μειώσεις μέχρι και 35%. Την ίδια στιγμή για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς μειώνουμε τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64.5 ευρώ το μήνα, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας.

4. Νομοθετείται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ανενεργές επιχειρήσεις.

5. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά.

6. ‘Αμεσα εκκινούν επίσης οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνολικά 7.500 μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.

Πρόγραμμα ελαφρύνσεων τετραετίας

Ολα τα παραπάνω μέτρα νομοθετούνται άμεσα για να εφαρμοστούν το 2019, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως πέραν αυτών ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελαφρύνσεων για την τετραετία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 12% και την ενίσχυση των προϋπολογισμών του Κοινωνικού Κράτους στην Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ