Ο Τζανακόπουλος για το Σκοπιανό: Για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να γίνουν αποδεκτοί δύο όροι: σύνθετη ονομασία και erga omnes

Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα Παλαιστίνιων να διαδηλώνουν. ΕΕ, ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες. Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ

Παρακολουθούμε με φρίκη να αναζωπυρώνεται η ένταση την πιο δύσκολη στιγμή σε μια ασταθή περιοχή, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «τονίσαμε με τον πιο σαφή τρόπο, για να υπάρξει συμφωνία , πρέπει να γίνουν αποδεκτοί δύο όροι: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Το θέμα της ένταξης της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εξαρτάται από τη συμφωνία . Πρέπει στην περιοχή των Βαλκανίων να κλείνουμε θέματα. Κλειδί για τη σταθεροποίηση είναι και η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για κοινά αποδεκτή λύση. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω χρονοδιάγραμμα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στη Σόφια για τη Σύνοδο Κορυφής και θα συναντηθούν στο περιθώριο αυτής της συνόδου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κυβερνητικό πρόβλημα από το θέμα. Οι ΑΝΕΛ έχουν μια διαφορετική αντίληψη. Και πλειοψηφία για τη συμφωνία εκτιμώ θα υπάρξει στο Κοινοβούλιο και πιστεύω δεν θα υπάρξει ανατάραξη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως θα υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες και νομικές και τόνισε πως εθνική γραμμή υπάρχει από το 2008, «Βεβαίως έχουμε επιδιώξει συναινέσεις . Η ΝΔ από την αρχή αμφιταλαντεύεται και μεταλλάσσει την πολιτική της γραμμή, Όποτε προκύπτουν νέα δεδομένα γίνεται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών» ανέφερε.

Ο κ. Τζαβάρας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανέφερε πως «δεν είναι θέμα της ΝΔ, αλλά εθνικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ζούμε μία περίοδο που ανατρέπονται οι βεβαιότητες του παρελθόντος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να πετάμε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι. Η πολιτική θέση ΝΔ είναι χιλιοειπωμένη. Δίνουμε βάρος στον αλυτρωτισμό, (όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα της γείτονος) και στο θέμα με την μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια. Κι εκεί να προσέξουμε, άλλο η συμφωνία και άλλο η εκτέλεσή της Εάν η συμφωνία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον με τον τρόπο που το έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης θα την ψηφίσουμε. Δεν θεωρώ όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ