Tσίπρας και ποδόσφαιρο: Είναι Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ και δεν το κρύβει

Για το ποδόσφαιρο και τον ρόλο που διαδραματίζει στη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας, μιλά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του η οποία θα περιέχεται σε βιβλίο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει.

Την κυκλοφορία του βιβλίου αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», το ρεπορτάζ της οποίας αποκαλύπτει στοιχεία από όσα έχει πει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μορφή συνέντευξης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Στην Αθήνα δεν μιλούν για τίποτε άλλο, αλλά ο τίτλος και ο συγγραφέας παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο. Ο πρωθυπουργός μιλά για τον ρόλο που παίζει το δημοφιλές παιχνίδι στην διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας.

Το ραντεβού με τις κάλπες είναι για τον επόμενο χρόνο κι έτσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει το χρόνο να σκεφτεί τι προτιμά περισσότερο από τα δύο πάθη του: την πολιτική και το ποδόσφαιρο. Το κάνει σε μια συνέντευξη σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ένα βιβλίο για το οποίο όλοι μιλούν στην Αθήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στον Έλληνα ηγέτη αρνούνται να αποκαλύψουν τον συγγραφέα και τον τίτλο, αλλά πολιτικοί επιστήμονες και αντίπαλοι βουλευτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίθεση με ομοβροντίες επικρίσεων.

Ο Τσίπρας φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του Τζορτζ Όργουελ («ο αθλητισμός είναι πόλεμος χωρίς τους πυροβολισμούς») στην ελληνική παραλλαγή: το ποδόσφαιρο είναι σαν την οικονομική κρίση χωρίς διεθνή διάσωση.

Μαζί με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα και αυτό είναι που επιλέγει ο Τσίπρας για τον προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες, τις οικονομικές αδικίες και την αναγέννηση της χώρας.

Ωστόσο, ο ιδανικός ορίζοντάς του, πνευματικός και εκλογικός, παραμένει στα αριστερά. Και παρά το γεγονός αυτό, ο Τσίπρας ανέκαθεν δήλωνε οπαδός του Παναθηναϊκού. Η ομάδα ιστορικά υποστηρίζεται από την αστική τάξη του κέντρου της Αθήνας και το ντέρμπι της, πολιτικό και αθλητικό, είναι με τον Ολυμπιακό, ομάδα του λιμανιού, του Πειραιά. Ο Τσίπρας δεν έκρυψε ποτέ τις οπαδικές προτιμήσεις του, προκαλώντας την προκατάληψη των ψηφοφόρων του. Στο βιβλίο επιβεβαιώνει την πίστη του, αλλά προσθέτει και τη συμπάθεια του για την Μπαρτσελόνα και τη Λίβερπουλ, ως παραδείγματα κράματος ποδοσφαίρου και πολιτικής.

Στο βιβλίο–συνέντευξη, ο Τσίπρας μιλάει για τον ρόλο του ποδοσφαίρου στον σχηματισμό της κοινωνικής ταυτότητας και της πολιτικής συνείδησης. Αναφέρεται στα έσοδα δισεκατομμυρίων των ποδοσφαιριστών και στα άνισα κατανεμημένα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα μεταξύ των ομάδων ως μεταφορά των διεθνών σχέσεων εξουσίας. Φτάνει ακόμη να θέσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου ως σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό πρόγραμμά του.

Το ποδόσφαιρο, λέει ο Τσίπρας, είναι μια πρόκληση για τις σημερινές κυβερνήσεις: είναι πάρα πολλά τα χρέη των επαγγελματικών συλλόγων στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Πέρα από την οπαδική προτίμηση, για τον Τσίπρα προτεραιότητα είναι να εξαλείψει τη διαφθορά και να αναγεννηθούν εκείνες οι ομάδες – εταιρείες, οι οποίες από απλές αθλητικές ενώσεις, έγιναν θεματοφύλακες χρήματος και συναισθήματος».

Πηγή ρεπορτάζ: Filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ