Κατά της εκλογής Μουφτή ο Κατσίκης – ΒΙΝΤΕΟ

Τη διαφωνία του με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την εκλογή Μουφτή εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την προαιρετική εφαρμογή της σαρίας.

Ο κ. Κατσίκης είπε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Σαρία, ωστόσο διατύπωσε αντιρρήσεις στην πρόταση εκλογής Μουφτή.«Ο μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του υπουργού Παιδείας», είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η εκλογή του μουφτήδων από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών λειτουργών, που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες, όπως και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της Εκκλησίας.«H Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών, όπως είναι οι μουσουλμάνοι της Θράκης να γίνεται η εκλογή θρησκευτικού προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων», τόνισε ο κ. Κατσίκης. Καταλήγοντας επεσήμανε βέβαια ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν και υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και επί της αρχής και επί των άρθρων .

O υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παίρνοντας τον λόγο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινωνική και τη διαφαινόμενη πολιτική συναίνεση για το θέμα της αλλαγής στη δικαιοδοσία των μουφτήδων. «Είναι μία σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο, όχι μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων -εκτός της Χρυσής Αυγής-, αλλά επειδή τίθενται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης και με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται να έχουμε πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η θετική ψήφος των κομμάτων σημαίνει και σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων».

Ο κ. Γαβρόγλου αναγνώρισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει για ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τη δεκαετία του ’90 («επί κυβερνήσης Μητσοτάκη αλλά και επί υπουργείας Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά) και επεσήμανε ότι η σημερινή ρύθμιση αν και φαίνεται τεχνική, «αγγίζει θέματα καθημερινότητας των συμπoλιτών μας».

Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, εκφράστηκε η διάθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου και διατυπώθηκαν νομοθετικές βελτιώσεις. Ειδικότερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «βελτιώνει περισσότερο την ισονομία και επιλύει τις λίγες αλλά υπαρκτές εντάσεις ανάμεσα σε συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βήμα ταυτοποίησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας» και τόνισε: «θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο». «Η ρύθμιση, αν και έχει ατελή μορφή και αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι ώριμη να τη δεχτεί η μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε ο Ι. Δελλής, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Ι. Σαρίδης, επέκρινε την κυβέρνηση για «λανθασμένους χειρισμούς» σχετικά με τη διεξαγωγή του διαλόγου για τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου.

«Θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής την εκσυγχρονιστική προσπάθεια», ανέφερε ο Γρηγόρης Ψαριανός, από το Ποτάμι, και πρόσθεσε: «πρέπει με μεγάλα βήματα και θαρραλέα να αντιμετωπίζουμε ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στον αντίποδα, από το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό των ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.Τροπολογία από τον Βενιζέλο

Τροπολογία που αφορά στον δικαστικό έλεγχο της τήρησης των ορίων δικαιοδοσίας του μουφτή, κατέθεσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τη δικαιοδοσία των μουφτειών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η προτεινόμενη τροπολογία προβλέπει την έρευνα από το Μονομελές Πρωτοδικείο της τήρησης των ορίων της δικαιοδοσίας των μουφτήδων και όποια τυχόν αντίθεση των κανόνων που εφαρμόστηκαν με το Σύνταγμα και τους κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος (όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ